Fildelning, ännu en gång

Jag vet, jag kan bara inte låta bli :P (och fler inlägg om det här kommer det säkert att bli, jajamensan!)

Det här gav mig ett gott skratt. Återigen - fildelning är bra! Utan fildelning skulle inte inte mycket fungera. Tänk efter lite - du och din kompis skriver på ett skolarbete. Du ber henne skicka över sin del till dig så att ni kan skriva ihop det. Fildelning.

Du vill har tagit ett fint kort med din digitalkamera. Du sätter in minneskortet i datorn för att ladda över bilden på hårddisken. Du vill skriva ut kortet du tog, men av någon anledning fungerar inte skrivaren på din dator. Du lägger istället över den på ett USB-minne och för över till din sambos dator, för att kunna skriva ut den där. Fildelning.

Du håller på att skriva en text och en person har lovat att hjälpa dig med korrekturläsningen, så du skickar över dokumentet. Fildelning, ännu en gång.

Exemplen kan göras många. Fildelning är inte enbart att ladda ner musikfiler från The Pirate Bay, det är så otroligt mycket mer. Tänk efter hur mycket du egentligen använder dig av det, varje dag!

Utan fildelning skulle det bli fruktansvärt mycket jobbigare. Fildelning tillämpas på så gott som alla svenska arbetsplatser (bara en sådan sak!). Jag tycker det är bra att det finns ställen där man kan ladda ner saker man har svårt att få tag på annars. Den där artisetens album som släpptes för tio år sedan, som knappats finns i butik nu, men som du väldigt gärna vill ha för att låtarna är så himla bra, till exempel. Bra saker förtjänar att spridas ut över hela världen så att folk kan se hur fantastiskt bra det faktiskt är! Artister borde vara stolta över att deras verk sprids, det måste ju betyda att någon uppskattar det de gör. (Sedan borde deras bolag ge mer intäkter till artiserna, men det är en helt annan sak!)

Däremot kommer det aldrig, aldrig, aldrig att vara okej att använda någon annans verk, oavsett vad det är, hela eller delar av det, och göra om det till sitt eget. Det kallas plagiat och det är inte bara olagligt, det är oetiskt och taskigt och gement. Sådant borde ge bra mycket högre straff än fildelning. Jaga plagiatörerna istället för fildelarna, annars kan snart varje svenskt företag läggas ner, om vi nu ska vara sådana.

För övrigt behandlar detta inlägg saken väldigt bra. Och jag borde snart skapa en kategori som bara handlar om fildelning, det börjar bli väldigt många sådana inlägg ;)

Fredrik Stages krönika är för övrigt också ganska underhållande.

Kommentarer
Postat av: Filippa

Okej, jag trodde att du hade tagit den och sen gjort om den lite. Det har jag gjort, fast jättelite. Man såg knappt texten innan.



Filippa

2009-04-26 @ 13:36:04
URL: http://filiflippan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0