Jul på riktigt!

Allt skoljobb som ska vara klart innan jul är avklarat. Yule-ritualen avklarad. Alla julklappar är inslagna, rimmade och lackade och det finns tomtar och julljus i hela lägenheten. Det är 10 minusgrader ute och snö. Jag har glögg. Jag har julklappspapper över halva vardagsrumsgolvet och winamp spelar Have yourself a merry little Christmas med Pretenders. Jag är lycklig. Nu är det jul på riktigt!


Stockholm

Så var man hemma igen. Egentligen kom vi hem igår, men efter fem och en halv timme i bil kände jag inte alls för att sätta mig vid datorn.

I alla fall. Vi åkte upp i fredags. Vi bodde på hotell Esplanade, ett litet mysigt hotell på Strandvägen. Det tog tid för oss att hitta parkering i näreheten av hotellet, men efter att har kört runt ungefär 45 minuter hittade vi ett parkeringshus på Birger Jarlsgatan, cirka tio minuters gångsväg från hotellet (med packning). Vi checkade in och gick sedan för att äta kvällsmat med sötaste Ida och hennes sambo.

Vi hamnade på en pizzeria vid namn Ciao Ciao (om jag inte minns fel) och Emil sa att det var dne lyxigaste pizzeria han någonsin varit på (jag är nästan benägen att hålla med, om det inte varit för att jag tror att Sallys i Gamla Stan är snäppet vassare). Gott var det hur som helst.

Lördagen sedan började vi med att gå Hamngatan upp och bort till Dance & Gym Shop. Jag köpte en uppsättning nya balettkläder och tyckte synd om Emil som satt och väntade. Sedan gick vi bort till Gamla Stan, åt middag på Café Kronan, besökte SF-bokhandeln och en vikinga-affär (minns inte vad den hette). Sedan tog vi oss tillbaka till hotellet. Givetvis besökte vi andra affärer också, men där köpte vi ju julklappar, så det kan jag ju inte skriva här!

Vi lade våra kassar och gick sedan bort till Historiska museet. Vikninga-utställningen de hade där var intressant, men medeltids-utställningen kändes som bortkastad tid. "Medltida kyrkokonst" borde den ha hetat, för det var precis vad det var. Ingenting annat. Guldrummet i källaren var betydligt roligare.

Efter vårt museibesök gick vi tillbaka till hotellet, åt lite, duschade och bytte om för att gå bort till Cirkus på Djurgården och se Cats. Den var jättebra! Den svenska översättningen fungerade överlag och skådespelarna var jätteduktiga! Det var lite synd dock att kostymerna var så lika: de flesta var till största delen vita med ränder i lite olika färg, och det gjorde det svårt att särskilja dem. Jag har intentionen att skriva en recension om den om någon dag. Vill ni se den får ni passa på, den spelas bara till och med 19:e december

När vi gick ut till Djurgården låg det snö på marken. Mysigt!

Snöade gjorde det när vi skullle hem också. Det låg snö nästan hela vägen från Stockholm till Jönköping. Sedan var det barmark (fast idag har det faktiskt snöat i Halmstad också!)

Några bilder:


Julgran vid Skeppsbron.


Julsnö över Stockholm.


Snö över Linn!
Fotograf: Emil Persson

Fler bilder finns på http://knyttsak.bilddagboken.se, under 11:e, 12:e och 13:e december.


Man vet att man...

...antingen spelat för mycket Eon (eller pluggat för mycket språkhistoria i sträck) när man läser "Mioesior" lite för snabbt och tänker att det måste vara fornsvenska för "misslor".

Misslor är en spelbar ras i Eon (misslor är helt enkelt underbara!).

"Mioesior" däremot, betyder ungefär "den långsmala sjön". ändelsen -sior betyder sjö.

Sex sidor till i Ortnamn och ortnamnsforskning, sedan får det vara nog för idag!

En missla. Bilden kommer härifrån.


Funderingar

Jag hade en... underlig, tror jag passar bäst, dröm i natt. Jag tror den betyder något. Den handlade om nollningen och regattan, och mamma var med och allting var i Ystad fast Ystad var Halmstad. Kanske handlar det om att få perspektiv på saker och ting, jag vet inte. Den har sysselsatt mig halva förmiddagen.

Nu är det snart dags att få något vettigt gjort. Jag har en ortnamnsbok att läsa ut och en PPK-rapport att skriva färdigt.

Godsaker!

Nu är jag trött. Jag har stått i köket i nästan fyra timmar. Jag åstadkom min vanliga vaniljkola (måste dock säga att den blev ovanligt god i år!), valnötskola, hasselnötstryffel, lasange och pepparkaksdeg som ligger i kylen och väntar på att det ska bli morgon.

Jag fick väldigt mycket smält blockchoklad över när jag gjort tryffeln, så jag blandade i lite kryddor (nejlika, kanel, ingefära och cayennepeppar), hällde upp allting på en folieklädd bricka, strödde över citrusströssel och ställde in det i kylen. Vi får se om det blev bra eller inte.

Nu ska jag gå och lägga mig och läsa. Thud! av Terry Pratchett är det som ligger på sängbordet just nu. Jag har fortfarande inte bestämt mig för om jag tycker om den eller inte. Eller, jag menar, det är ju Pratchett, så givetvis är det en bra bok, men jag har inte bestämt mig för om den är ovanligt bra eller bara bra. Ni fattar va? (Jag har lekt köksslav, jag får vara förvirrande då!) Godnatt!

Pappas drömmar

Ibland undrar jag vad min pappa drömmer om. Igår kväll pratade jag med mamma för att jag skulle mejla min önskelista till dem. Jag ville prata med pappa också för att få hans mejladress. I vanlig ordning satt han och sov i stolen framför tv:n, så mamma väckte honom. Han påstod då att hans server var natira.se (den sidan finns inte, jag har kollat).

Han måste alltså fortfarande ha drömt när jag pratade med honom (och återigen fick jag ytterliggare en genetisk koppling till min pappa bekräftad) och sagt något helt annat. Givetvis fungerade det inte att mejla till den adressen och när jag pratat en stund med mamma vaknade pappa till på riktigt och talade om den rätta mejladressen.

Bara för skojs skull googlade jag natira. Jag hittade det här. Jag hade ingen aning om att pappa var ett Star Trek-fan! Det öppnar ju nya möjligheter för vad man kan ge honom i julklapp...


Sweet Dreams!
Fotograf: Henrik KarlssonLinns önskelista julen 2009

Okej, här kommer min önskelista, komplett med länkar till er som undrar vad det handlar om och var man kan få tag på det (typ rollspelsböcker är lite klurigare att få tag på än vanliga böcker). Alla länkar öppnas i nytt fönster.

Böcker:
Brädspel & kortspel:
Rollspel:
Filmer:
  • Sex and the City, DVD-box, säsong 4
  • Harry Potter och halvblodsprinsen (DVD)
Datorspel:
Kläder och sånt:
  • En lagom röd ullpläd (inte för klarröd och inte för mörk heller)
  • Presentkort på Hemtex (för jag behöver ett nytt täcke)
  • En mössa som inte är för sticksig eller för tight. Varm och skön ska den vara också. Gärna lagom röd.
  • Tjocka mysiga "strumpor" man kan ha som inneskor.Typ sådana här.
  • Handla kläder med pappa (en favorit i repris!)
Andra saker:
Nanana. Om 20 dagar är det julafton!

WTF?

Ibland förstår jag mig inte på blogg.se. Varför får jag inte byta profilbild? Jävla skitbloggportal *sura*

Jag går och lagar korvstroganoff istället.

Torsdagsplanering

Jag känner mig produktiv idag, så jag hoppas att jag får massor gjort. Jag har tänkt att baka i helgen, så jag har skrivit upp allting jag ska handla för bakningen. Med andra ord ska jag gå och handla senare idag.

Jag ska planera lite julklappar också till folk, och så ska jag skriva på min önskelista.

I eftermiddag har vi gruppmöte i PPK-kursen, och innan dess ska jag skriva lite till på projektrapporten. Vi kom fram till att det var enklast om en person skrev den och de andra sedan kom med kommentarer på det, och eftersom jag läst så mycket svenska och inte gillar att bygga prototyper i verkstaden tog jag på mig att skriva den. No problem.

Ska försöka läsa vidare i böckerna om ortnamnen också, och få tag på läraren jag ska ha i språksociologi. Vi tycks alltid missa varandra.

Och så ska jag försöka komma ihåg att hämta ut mina tentor från SETs expedition också. Jag vill egentligen inte, men de kan ju inte ligga där och skräpa hur länge som helst. Dessutom vet jag ju att jag klarade ritteknik-tentan.

Over and out.

Hotell billigare än tåg?!

Om någon vecka ska jag och Emil till Stockholm. Jag har lite svårt att komma över att tågbiljetten kostar mer för oss två upp och ner än vad vi betalar för hotellet! Vi betalar ungefär 2900 för hotellet hela helgen, och tågbiljetterna ska gå på mer än 3000. Flyget går på ungefär lika mycket. Vi har därför bestämt oss för att miljöpolitiskt inkorrekt köra bil till Stockholm.

Emil räknade ut att det kan gå på ungefär 2000 kronor att ta bilen upp och ner, inräknat bilslitage, parkering (enligt de uppgifter vi fått från hotellet) och trängselskatten. Och då tog han i i överkant.

Med så pass stor prisskillnad finns det ingen som helst bra ekonomisk anledning till att åka tåg till Stockholm. Om det kostar så mycket att åka tåg förstår jag varför fler personer väljer att ta bilen, hur dåligt det än är för klimatet.

Julkalender!

I sann decembertradition släpad jag mig ur sängen tio över sju i morse, tog med täcke och kudde och lade mig i soffan framför julkalendern. Den var ingen större höjdare, egentligen, men Eva Rydberg (en av mina favoriter) spelar ju superskurken, så det gör det värt att se den.

Jag känner ingenting av sprutan från igår, mer än att jag har ont i armen. Vet inte hur lång tid det tar innan några biverkningar kommer, men det har gått ungefär 18 timmar sedan jag tog den nu, så det kanske inte blir värre än såhär?

Dagen ska ägnas åt pluggande och lite städande efter helgens eskapader. Om jag inte mår dåligt i eftermiddag ska jag till skolan en vända för projektgruppsmöte i PPK-kursen. Jag ska försöka få tag i studievägledar-Pia också för att prata lite med henne om svenska-registreringen också.

Ha en bra dag!

RSS 2.0