Bokrecension: Stjärnstoft

Detta inlägg är flyttat från en gammal blogg. Ursprungligen publicerat 2007-11-11

 -------------------------------------------------

Titel: Stjärnstoft
Originalets titel: Stardust
Författare: Neil Gaiman
Översättare: Ylva Spångberg
Utgiven: 2000, B Wahlströms bokförlag.

Boken handlar om Tristran, som är barn till en älva och en människa. Han bor i byn Wall och är kär i Victoria Forrester.

Byn Wall ligger bredvid en stor äng. Längs ängen går en mur och i den muren finns en öppning som alltid bevakas av två män från byn. På andra sidan muren ligger nämligen Älvalandet. En gång vart nionde år är det marknad på ängen. Då kommer alla möjliga underliga folk och det är under en sådan marknad som Tristran blev till.

Victoria Forrester är en av de vackraste flickorna i byn och hon vet om det. När så en stjärna faller ber hon Tristran att hämta den. Kommer han tillbaka med den ska hon göra vad han begär. Tristran bestämmer sig för att hämta stjärnan och ger sig av på andra sidan muren.

Stjärnan är eftertrakat av en rad personer, bland annat en häxa och ett par furstesöner, och i sann fantasy-anda samlas de på samma plats i slutet för den slutgiltiga uppgörelsen, och i sann fantasy-anda slutar boken lyckligt.

Den är skriven i klassisk Gaiman-stil med komiska scener med bipersoner som först verkar vara där bara för komikens skull, men sedan visar det sig att de har en funktion i huvudintrigen trots allt. Boken är studom väldigt rolig och välskriven och jag fnissade högt flera gånger under läsningen. Dock måste jag ge ett minus för den ibland aningen bristfälliga översättningen.

Betyg: * * * *

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0