Läst i juli

Lite senare än vanligt, men det är ju temat överlag för denna sommaren så varför bryta mönstret? Det är inte en speciellt diger lista, men det är två ganska tjocka böcker och jag har spätt ut dem med en del Kalle Ankas Pocket.

  • Unexpected Magic - collected stories, Diana Wynne Jones (Greenwillow books, 2004)




Den som gillar Diana Wynne Jones kommer säkerligen att gilla den här boken. Den innehåller både ett gäng short stories och en "novella", alltså mellantinget mellan en short storie och en roman. De korta berättelserna är av blandad kvalitet: de allra flesta av dem är bra, några är riktigt bra, men en del är faktiskt ganska tråkiga. Större delen av dem är i alla fall väl värda att läsas.

Betyg: 4

  • En förtjusande man, Marian Keyes (This Charming man, översatt av Katarina Jansson, Norstedts förlag 2010)




Boken handlar om Lola får plöstligt reda på att hennes pojkvän, Paddy, ska gifta sig - med någon annan! För att läka sitt brustna hjärta lånar hon en kompis stuga ute på irländska landsbyggden och flyr dit för att försöka komma över Paddy.

Boken handlar också om Grace, som är journalist och plötlsigt får anledning att gräva mera i Paddys privatliv, om Graces syster Marnie som, trots att hon är gift och har barn fortfarande har känslor för sin ungdomskärlek Paddy, och om Alicia - kvinnan som Paddy ska gifta sig med.

Den handlar också om hur charmerade en man kan verka på utsidan, men vilken hemsk typ han kan vara när ingen annan ser.

Det är en väldigt underhållande bok. "Som Bridget Jones, fast med mer djup," uttryckte sig min mamma, och jag håller med. Den tar upp ett allvarligt ämne - kvinnomisshandel - och blandar det med bisarra sidohistorier, som är underhållande för att de är bisarra och komiska och mycket väl skulle kunna inträffa på riktigt.

Citat:
"Rusade upp för trappan. Transorna hopskockade i mitt sovrum med sina små ansikten förvridna av oro.

'Vi har fått besök av polisen'.

'Nej!' började Noel stöna. 'Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej! Allt är slut, jag är förlorad, jag är...'

'Sluta! Han är en av oss. Av er. En crossdresser.'

Läppstiftsmålade munnar gapade. Sminkade hakor tappades.

De skyndade sig tillbaka ner i sina högklackade skor och började misstänksamt kretsa runt, runt konstapel Lyons som ett gäng hyenor med mascara."

Betyg: 4

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0