Sverige i förändring

Med ungefär 200 distrikt kvar att räkna är riksdagsvalet 2010 så gott som klart.

Det man kan konstatera är att Sverigedemokraterna är valets stora vinnare, med tanke på de framsteg som de har gjort. Visst kan man nu sitta och säga att vi brode ghjort si och så för att inte få in dem i riksdagen, men det spela ringen roll, för nu är de där och nu får vi ta tag i den situationen.

Jag vill ge Sveriges politiker en utmaning: våga ta diskussionen med Sverigedemokraterna! Jag tror att det sämsta man kan göra är att göra som Lars Ohly gjorde nyss: att vägra ta diskussionen med dem. Det gynnar dem bara. Det bästa sättet är att faktiskt ta en diskussion med dem, för då kommer det att visa sig att de inte alls har så mycket bra att komma med. Att bedriva "sandlådepolitik" mot dem genom att ignorera dem på bästa barnmanér spelar dem bara rakt i händerna och gör dem till martyrer: stackars oss som blir utmobbade av de andra partierna. Det är så det går till när motstånd föds. Det är så det går till när rasism och främlingsfiemtlighet gödslas. Se på Hitler och Al-Quaida.

Samtidigt tycker jag - på ett sätt - att det är bra att de kommer in i riksdagen. Vi har haft det alldeles för bra i Sverige alldeles för länge. Visst, det finns vissa grupper som har haft det svårt och det finns vissa grupper och vissa individer som kommer att fortsätta att ha det svårt, oavsett vilken regering vi har, för ingen poltik kan göra alla nöjda. Men de allra flesta av oss har ett jobb att gå till som kan försörja våra familjer och ge oss tak över huvudet. De allra flesta av oss kan sova tryggt och säkert. Alla som växer upp i Sverige idag har möjlighet att få en bra utbildning, så länge de tar chansen. Vi har inte (aktivit som nation) varit inblandade i ett krig på sisådär 200 år. Vi vet inte hur det är att svälta, leva under förtryck eller bli hotade på vägen till en vallokal bara därför att man faktsitk går till en vallokal. Kort sagt: vi har tagit demokratin för given, och då går det så här.

Jag hoppas nu att det här valresultatet blir en väckarklocka. Vi har haft det bra länge. Det är snart slut med det. Vi kommer att få ett tuffare klimat att leva i i framtiden, både meterologiskt och politiskt. Vi tar allting för givet och vi glömmer bort att saker och ting ändras och inte är det samma hela tiden (för hundra år sedan hade vi varken datorer eller internet eller allmän rösträtt, tänkt på det!). Jag säger som Hagrid i Harry Potter: What will come will come, and when it does we have to face it.

Det bästa sättet att möta detta valresultat och rusta oss för framtiden är genom att diskutera. Med varandra. Med Sverigedemokraterna. Det är så vi kan vara förebilder. Det är så man bör agera i ett vuxet demokratiskt land.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0