Att bryta mönster

Jag hade egentligen inte alls tänkt blogga ikväll, men när inspirationen slår till så gör den, och vem är jag att vända ryggen till den?

När jag var på jobbet igår insåg jag hur skönt det var att vara där. Att göra något som inte har med skolan att göra, att få gå ut ur huset och träffa folk. Man blir så isolerad när man intensivpluggar liksom. När jag kom hem skrev jag klart manuset till redovisningen imorgon, och sedan spelade jag The Sims och tittade på halva Harry Potter och dödsrelikerna.

I förmiddags ringde Petter bara för att höra hur det var och vad jag sysslade med - inte för att han ville något. Jag hade visserligen inte tid att prata så mycket, eftersom jag var på väg till jobbet, men ändå. Det gjorde mig glad. Och idag fick jag en fin kommentar till om prologen till min bok. Jag växer liksom med varje positiv kommentar jag får. Jag har hört många gånger genom mitt liv att jag är bra på att skriva och att jag borde bli författare, men jag blir lika barnsligt glad ändå varenda gång någon faktiskt säger att jag gör något bra.

Och en tjej i VVT gav mig beröm på fourmet där. Hon tycker att jag spelar bra och att hennes spellust kom tillbaka delvis på grund av det. Återigen: jag blir så glad av beröm (varför berömmer inte folk varanda oftare egentligen?). Jag blir påmind om att det finns en fantastiskt vacker värld därute, med underbara människor och jag är underbar.

Jag har fortfarande lite jobb kvar inför redovisningen i morgon eftermiddag, och jag har ännu inte börjar på uppsatsen. Det känns fortfarande lika tråkigt att göra det, men det känns inte riktigt lika jobbit. Och imorgon kväll är redovisningen över, oavsett om det går bra eller dåligt så är den över, och det känns skönt! Nu, mina vänner, ska jag ta en dusch och sedan ska jag sova. Blessed be!


Midnattsfunderingar

Vissa dagar får jag ingen rätsida på mitt liv. Jag kommer på tusen saker jag skulle vilja göra och som jag tycker att jag ska göra "medan jag är ung", och massa saker som jag skulle vilja jobba med "när jag blir stor". Och hur jag än gör känner jag att det blir fel eftersom det finns en massa andra saker jag vill göra också och hur sjutton ska jag veta vad som är "rätt"?

Vissa dagar har jag hur mycket ork som helst och kan göra vad jag vill. Idag har det krävts ork bara att titta på skolböckerna. Så jag frågar mig om det är värt det. Jag har sökt en massa kurser till höstterminen och skriver upp mig för ännu en termin av studier. Är det värt det? Jag vill ju egentligen (tror jag) ta en magisterexamen och doktorera så småningom, och skriva klart min bok (såklart!) men ikväll känns vägen dit så fruktansvärt lång. Och om det inte går bra, vad ska jag göra då?

Och ibland tänker jag på att jag kunde ha haft ett helt annat liv om jag gjort helt andra val. Jag älskar ju att stå på scen, till exempel, och ibland blir jag påmind om hur mycket jag faktiskt tycker om det och hur mycket jag faktiskt saknar det. Och jag ångrar mig. Lite.

Och så kommer alla tankar på vad jag helst vill göra och vad jag saknar att göra, och jag vill ge efter, men då faller ju min Plan. Om jag är impulsiv hela tiden och glömmer bort min Plan kommer jag ju ingenstans?

Men jag kan ju inte gå runt och ångra mig hela tiden, för då kommer jag inte heller någonstans. Det finns bara en väg: framåt.

"Sometimes I wonder about my life. I lead a small life. Well, not small, but valuable. And sometimes I wonder, do I do it because I like it, or because I haven't been brave? So much of what I see reminds me of something I read in a book, when shouldn't it be the other way around? I don't really want an answer. I just want to send this cosmic question out into the void. So good night, dear void." (You've got mail)


Good night, dear void.

Lite tyst

Ja, det har varit lite tyst här, förhållandevis, och det kommer att fortsätta vara så denna veckan och kommande vecka, för jag går in i den sista perioden av språkhistoriakursen. På måndag har jag artikelredovisning. Jag har två artiklar som ska redovisas, den ena handlar om hur latin och grekiska påverkat de nordiska språkens vokabulär och den andra handlar om hur man genom att använda onomastik (namnforskning) kan spåra germanska språks släkt med andra indoeuropeiska språk. Det är intressant. Lite för intressant. Redovisningen ska vara på 15 minuter och mitt material är just nu uppe i nästan 40. Inte bra.

Sedan, tisdagen efter påsk, ska en miniuppsats lämnas in. Jag har bestämt mig för att skriva något om kasussystemet (som fanns i svenskan förr, det är därför vi t.ex. har kvar former som lagom och honom), men jag har inte riktigt lyckats formulera en frågeställning än. Det är inte heller riktigt bra.

Så, ja, det mesta annat hamnar på paus ett tag. Det ska bli skönt när den här kursen är över. Den är intressant, men tidskonsumerande.

Jag lär ju inte hålla mig från bloggen helt och hållet (det gör jag nästan aldrig), men bara så ni vet. Wish me luck!

Alvklingan

För ett tag sedan skickade jag ett inköpsförslag till Eslövs bibliotek. Jag tycker att de ska köpa in Alvklingan, vilket är en "fortsättning" på Sagan om Ringen. Den handlar om vad som händer i fjärde åldern, alltså efter att Aragorn blivit kung och Frodo seglat iväg med alverna. Författaren heter Nick Perumov, för er som undrar.

Jag har fått svar från inköpsansvarige på Eslövs bibliotek att de köper in boken, och inte nog med det: de reserverar den åt mig så jag blir den första som får läsa den! Dessutom skickar de ut den till min filial här ute, så jag slipper åka in till Eslöv och hämta den, yey!





Spamalot

Igår var jag, mamma och pappa i Malmö och såg Spamalot.  Spamalot är en musikal av Monty Python, som bygger på deras egen film "The Holy Grail", och det här är då den svenska versionen, med tre av Sveriges (Skånes!!!) roligaste komiker på samma scen: Johan Wester som kung Arthur, Adde Malmberg som Lancelot/Riddaren av ni (och lite andra roller också) och Johan Glans som sir Robin. Det kan inte bli mycket bättre!

Den var väldigt mycket Monty Python. Vissa saker var hysteriskt roliga och andra blev lite väl överdrivna. Musikalversionen är betydligt roligare än filmversionen! Stundom skrattade jag så jag grät. Idag är dock sista föreställningen, så har ni inte sett den är det försent nu, i alla fall i Malmö. Däremot kommer den att ha premiär på Oscarsteatern i Stockholm i höst, med delvis samma rollbesättning. Johan Wester byts ut mot Henrik Dorsin, men Adde Malmberg och Johan Glans är med, om informationen på hemsidan stämmer.

Det roligaste i hela föreställningen var dock det oväntade: de kom av sig! Adde Malmberg som riddaren av ni skulle tönta sig lite extra, alla i publiken skrattade och även Kung Wester hade lite svårt att hålla sig för skratt. Och en stor del av ensambeln. Tillslut böjde sid Adde ner och viskade något som man inte hörde till johan wester. Han svarade "Ingen aning, var är vi?" och sedan tog dem om en bit från början. Väldigt underhållande. Det kanske verkar hemskt att skriva så, men de löste det på ett snyggt sätt, och det var verkligen roligt på ett bra sätt, inte på ett pinsamt sätt.

Det enda jag har att skriva som är negativt är att det blev lite väl mycket kiss- och bajshumor när de franska riddarna skulle smäda kung Arthur, och ibland var musiken för hög, så sångtexterna gick inte riktigt fram.

Träningsvärk

Jag har träningsvärk egentligen överallt. Magen, låren, axlarna, armarna... tur att jag mest ska sitta stilla och plugga idag då, för så mycket annat hade jag nog inte orkat med.

På dagens pluggschema står:

*Renskriva anteckningar från veckans föreläsningar (latin, språkhistoria, namnforskning)
*Göra latinuppgiften till nästa vecka
*Börja läsa en av böckerna till namnforskningskursen.

Kanske inte ser så mycket ut, men ha i beaktande att det är anteckningar från fyra föreläsningar, och de snittar på sex sidor vardera.

Sen ska jag damma och dammsuga (oh joy!) och om jag får tid och ork över ska jag jobba med min bok. Idag är den lite lågprioriterad, tyvärr, men skolan kommer (oftast) först. Hoppas att ni får en trevlig fredag. Tjingeling!


Gråa dagar skyndar aldrig på

Som Lars Winnerbäck skulle sagt. Idag är en sån där riktigt grå och tråkig dag. Jag har ingen lust att göra något vettigt. Jag är toksugen på att brodera (och det påminner mig om att jag ska lägga upp bilder på mitt vargbroderi och på mammas duk här) och spela datorspel, men jag borde plugga latin. Suck. Jag måste stryka tvätt också, och gå till biblioteket, men jag har ingen lust med det heller, för det är så grått ute. Dessutom har jag insett att jag behöver nya byxor. De jag har är aningen sönder eller för små.

Usch, idag är jag riktigt oinspirerad. Hur ska jag vända det här? Med att laga middag, till att börja med. Eller middag och middag. Det är ju middagstid, men jag tänker koka nudlar. Det är lagom jobbigt. Sen ska jag äta nudlar och titta på Alla älskar Raymond på DVD. Sen ska jag sätta mig med latinuppgifterna, vilket jag egentligen tycker är ganska roligt, och så ska jag elda lite apelsinolja i min oljebrännare, för det piggar upp när det är såhär tråkigt väder ute. Sen ska jag ta och skriva på min bok, för det är det enda jag faktiskt känner att jag har lust att göra idag, förutom att brodera. Japp, det är en bra plan, så får det bli.

Frågor och svar om boken

Jag har fått en hel del frågor om min bok - vilket är jätteroligt! Jag har samlat ihop dem i ett inlägg åt er. Frågorna kommer både från facebook och från bloggen. Fortsätt fråga, jag kan göra ett inlägg till.

Hur långt har du kommit med din bok?
Jag skrev "klart" kapitel nio förra veckan. Klart är i det här fallet inte samma sak som färdigt. Ett kapitel är inte färdigt förrän det är korrekturläst och jag känner att jag rättat till alla konstigheter som smyger sig in i det, både stitlisitkt, grammatiskt och storymässigt.

Varifrån får du din inspiration?
Den här boken (och de som kommer efter den) är baserade på en rollspelskampanj vi spelat i min rollspelsgrupp under flera år. Jag har dock valt att skapa en egen värld till det hela, främst eftersom förlaget som ger ut rollspelet håller på att minska sin utgivning av skönlitteratur. Tråkigt för dem, men jag tycker det är skönt på ett sätt, eftersom jag kan bestämma helt själv vilka regler som ska gälla. Visserligen är det ett stort jobb med att ändra saker och ting, men samtidigt är det skönt också, eftersom jag utan moraliska betänkligheter kan bortse från de saker jag inte gillade med rollspelsvärlden. Det är väldigt spännande att se hur min egen värld växer fram, allt eftersom jag skriver (och det är en anledning till att jag hela tiden måste gå tillbaka och ändra saker).

Vad har du för tips till att hitta inspiration?
Ja du, bra fråga. Inspiration finns egentligen överallt, det gäller bara att koppla samman alla delar man hittar till en bra historia, och våga tänka lite kreativt. Till exempel har jag hittat karaktärsdrag till mina bokkaraktärer både från kunder i affären där jag jobbar och från en professor jag haft på universitetet. Den finns, det gäller bara att man öppnar ögonen och vågar lyssna på de där galna tankarna som dyker upp när man börjar tänka kreativt. För det mesta visar det sig nämligen att de inte är så galna trots allt. Eh. Jag vet inte om det här blev så mycket till svar egentligen, men det är det bästa jag kan ge just nu. Ska försäka tänka ut något bättre och använda ett eget blogginlägg till det här senare.

Vilken åldersgrupp riktar sig boken till?
Jag är överlag emot att dela in litteratur i olika fack, eftersom det kan ge en missvisande uppfattning om vad boken faktiskt handlar om (jag har t.ex. läst böcker jag tyckt väldigt bra om, som varit genreövergripande, t.ex. historiska romaner/deckare. Hade de profilerats som deckare hade jag antagligen aldrig läst dem). Men i alla fall. Jag tror att de flesta som gillar spänning, mysterier och politiska romaner kan tycka om den här boken. Jag anpassar inte språket speciellt till någon åldersgrupp, utan jag skriver på mitt sätt. Man bör behärska svenska språket förhållandevis väl och klara av att koda information ur längre meningar (för att använda lite lingvistiska termer), vilket innebär att den säkerligen kan passa personer från tretton och uppåt. Därmed är det inte sagt att det är en ungdomsbok i sig (eftersom jag som sagt inte anpassar språket), för även trettonåringar klarar av att läsa Sagan om Drakens Återkomst och Harry Potter. Jag tycker egentligen inte om att svara på sådana här frågor. Jag har läst barnböcker jag älskar och vuxenböcker jag avskytt. Jag tycker ni ska läsa boken för bokens skull, inte för vilken kategori eller åldersgrupp ett förlag skulle välja att placera den i.

När kommer nästa kapitel?
Så snart jag hinner. Precis efter påsk har jag inlämning, så innan dess blir det inte, eftersom jag helt enkelt inte kommer att ha tid. Förhoppningsvis kan jag lägga upp det i slutet av månaden, men jag lovar inget. det är på gång, hur son helst, och det heter Brevet.

I dina blogginlägg har du en hel del stavfel. Jag hoppas det inte är det i din bok!
Såklart inte! Mina blogginlägg orkar jag sällan läsa igenom innan jag publiserad dem, och det jag skriver i min bok läser jag igenom med nitisk noggrannhet. Prologen läste jag igenom sex-sju gånger innan jag publicerade den.

Vem är de mystiska personerna som pratar?
Håll dig uppdaterad i bloggen, så får du svaret så småningom, för det tänker jag inte avslöja här.

Hur mycket fantasy är det? Episkt? Magi? Mystiska väsen?
Den är inte direkt "episk" med Sagan om Ringen-mått. Den handlar till största delen om människor, och det finns ingen "god" eller "ond" sida (även om karaktärerna kan ha väldigt bestämda uppfattningar om den saken). Karaktärerna utför handlingar som får konsekvenser, precis som i verkligheten. De är mänskliga, helt enkelt, med allt vad det innebär. Magi förekommer, och även en del mystiska väsen, även om jag försöker vara lite sparsam med dem.







Ommöblering

Jag har gjort en liten ommöblering i bloggen. Jag har tagit bort lite kategorier (Musik, Sverok, Träning) eftersom jag inte använder dem så mycket. De flesta inläggen ligger i kategorin "Allt och ingenting". "Allt och ingenting" är det nya namnet på "vardagligheter". Jag tyckte det här passade bättre.

Rollspelkategorin är ihopslagen med lajv-kategorin, så alla inlägg som är lajv- och rollspelsrelaterade hittar ni numera i samma kategori.

Jag har också officiellt avslutat och brutalt dödat min reseblogg, eftersom ingen läser den och nästan alla inlägg skriver jag i alla fall här. De få inläggen som fanns i den bloggen är flyttade hit, och ni hittar dem under "Resor och upptäcktsfärder".

Det kändes skönt att få lite uppresning i kategorierna, för det var så många. Tycker ni inte det ser mer överskådligt ut nu?

Åre 2008: Hemresa

Måndag 24:e mars 2008

image4

När jag vaknade i morse insåg jag att tåget var grymt försenat. Så pass försenat att vi skulle missa vårt tåg från Göteborg. Dessutom var frukosten nästan slut. Detta berodde på två saker:
1) De fick ge bort maten gratis, eftersom de inte hade fått någon kassa då tåget var försenat. I och med att det var gratis tog folk mer än vad de hade gjort i vanliga fall, och givetvis räckte det inte till alla (jag fattar inte varför folk är så själviska?!)
2) De som skulle gått av i Stockholm klockan fem på morgonen var inte medräknade i frukostmaten, men eftersom tåget var försenat behövde ju de givietvis också något att äta.

Sent omsider kom vi till Göteborg, och eftersom tåget var försenat missade vi vårt tåg, och eftersom det är annandag påsk fanns det givetvis inte platser på fler tåg. Således fick vi åka buss från Göteborg. Jag och Emil hade bestämt middag hos Petter runt 12. Vi var där och åt efter två. Positivt är dock att det bara var jag och Emil i den bussen som skulle till Halmstad, så vi pratade lite fint med chauffören och han körde snällt och villigt in på parkeringen mitt emot Trade Center och släppte av oss där. Det kallar jag hemkörning :D Och gissa om vi blev förvånade när vi kom till Halland och insåg att det SNÖADE!!!

Åre 2008: Lilla Tyrolen

Söndag 23:e mars 2008

image3

Sista dagen i backen. Eftersom vi hade problem med bagagehytterna när vi kom upp (de var tokslut) gick pappa ner till receptionen redan klockan sju, när de öppnade, och bokade en åt oss. Så när vi hade packat ut oss ur lägenheten var det bara att traska raka vägen ner med sakerna till hytten i källaren.

Sedan bar det ut i backen igen. Vädret hade vänt och det var fint och soligt igen. När jag och Emil kom ner till Högåsliften fick jag fruktansvärt ont i huvudet. Vi tog oss ner till värmestugan vid sadelliften och det var bara att dra av hjälm och glasögon och allting. Jag hade så ont att jag grät, och sedan släppte det, lika plötsligt som det kommit. Mamma (hon och Mark mötte upp oss där nere) trodde att det var någon spänning för att hjälmen elelr glasögonen suttit konstigt, och det kan mycket väl ha varit så. Efter den korta rasten bestämde jag och Emil oss för att åka i backarna kring Sadeln och Högås, medan mamma och Mark drog bort mot Skutan. De skulle upp på toppen hade de för sig. Jag och Emil ville inte följa med, eftersom vi inte ville trängas med alla andra som skulle upp där :P Vi tog rätt beslut, för mamma ringde en stund senare och berättade hur lång kö det var till kabinbanan ^^

Jag och Emil åkte runt i Sadeln och Högås och där var nästan inget folk. Strax efter ett drog vi till Lilla Tyrolen för att äta middag, och där var inte heller något folk. Jag är glad att vi drog dit, för det är nog den bästa och charmigaste backresturangen i hela Åre.

Efter den goda maten tog vi ett par åk i Förberget och sedan några avslutande åk i Björnbacken, och sedan var klockan dags att återvända till receptionen, torka av skidorna och packa ihop för att ta sig bort till stationen och tåget.

Väl inne i Åre by gick jag och Emil till Stadium, där jag hittade en tröja jag blev jättekär i och fick låna pengar av Emil för att köpa den (jag hade glömt föra över pengar till mitt andra konto innan vi åkte) och sedan gick vi en tur inom bokaffären. Emil köpte en present till mamma och jag köpte en bok om scrapbooking.

Sedan var det tänkt att vi skulle en tur inom Ica också. Jag ville köpa ett bröd och Årechoklad, men tji fick jag. När jag kom ner till Ica fick jag se en massa folk stå med kundvagnar. Jag hade ingen aning om vad de köade för, så jag gick förbi hela kön. Då insåg jag att de köade för att få komma IN i affären. Jag kände att det var inte riktigt läge för en fyra timmars kö, så jag gick tillbaka till de andra. Mammas kommentar när jag berättade om det var "Gå icke i närheten av det stället!" Hon och Mark hade varit därinne och Mark sade att när de väl kommit in i affären började kassakön. Den Ica-handlaren var nog glad, men tyvärr fick jag ingen Årechoklad. kanske kan jag skicka bud med Emil när han ska upp dit med jobbet om några veckor?

Tåget kom in och sedan var det inte så mycket att be för mer än att gå ombord och åka hem.

Åre 2008: Bilbos brant

image2

Lördag 22:a mars

Vädret vände och blev fint igen, så idag satsade jag och Emil på Bilbos brant. Egentligen heter backen Bibbos brant, men någon lustigkurre har modifierat skylten lite :P

Det var kallt idag också, men mitt microfleeceställ gjorde susen =)

Kvällen ägnades åt att spela sjua med pappa och att packa. Imorgon ska vi åka hem =/

Åre 2008: Dåligt väder

Fredag 21:a mars

Första dagen på hela veckan (med undantag för då vi kom upp) som det var dåligt väder. Det har varit kallt och snöat och sådär. Vi tog en tur bort till Tott, men gav upp ganska snart. Delvis för att vi frös, men främst för att liftkön var så enormt långt. Det var kö ändå upp till det lilla huset en bit upp i backen. Det berodde på att hela högzon stod still p.g.a vädret, så vi gjorde rätt som åkte dit igår.

Vi åkte tillbaka till Björnen och lagade middag och tog en lugn eftermiddag istället. Jag införskaffade mig ett microfleeceställ. Vi tog en lugn eftermiddag.

Åre 2008: Stormköket...



image1'

Torsdag 20:e mars 2008

Stormköket är Sveriges högst belägna restaurang.

När jag och Emil insåg att det var fint väder idag också och att högzon var öppne beslutade vi oss för att det nu var dags att vi tog oss upp där. Imorgon är det långfredagen, och om det är fint väder då också kommer det vara MASSOR med folk där, så det var idag eller aldrig det gällde. Sagt och gjort. Vi åkte bort till WC-området och efter lite diskuterande beslutade vi oss för att ta KABINEN upp!!! Det var inte alls lika läskigt som jag mindes det, dessutom var det mycket snabbare än att åka via Olympia.

Det var grymt kallt där uppe, en köldeffekt på -25,7 grader (när den kommer ner på ungefär -30 stänger de högzon...). Jag tog ett par bilder, men klarade inte av att ta mer än tre, sedan höll fingrarna på att frysa ihjäl. Men vilket utsikt det var...klart väder så vi såg nästan ändå bort till Norge :P

Vi åkte ner till Café Olympia för att äta middag där, och de har nya ägare så det var lite av en besvikelse faktiskt, tyvärr.

Emil var riktigt duktig, han klarade av att åka både kabinen, Tusenmetern, Olympiagondolen och VM6:an, trots sin svindel.

När vi skulle hem tänkte vi att vi skulle åka Årevägen ner, men där den delade sig åkte Emil lite fel, så vi fick ta en tur via Ullådalen och Rödkullen också. Med andra ord tog vi oss runt hela systemet på en dag :P

Fikan intogs på det nya stället ovanför Bräcke, och där satt vi tillsammans med delar av det svenska alpina landslaget. Emil tyckte de var dåliga förebilder som inte hade hjälmar på sig, och det kan jag väl hålla med honom om.

På kvällen drog vi ner till Holiday Club (som jag för övrigt fortfarande anser är ett skrytbygge) och bowlade. Jag lyckades få ihop 174 poäng. Vad de andra fick är hemligt.

Åre 2008: Hamreburgare och täljstensbuffé

Onsdag 19:e mars 2008

Vi åkte bort till Duved och Tegefjälls-området idag, tillsammans med mamma och Mark. Vi tog bussen från Björnen direkt bort till Tegefjäll, sedan åkte vi skidor bort till Duved.

I Duved åkte vi Linbanan upp ett par gånger efter ett tag sade Emil att han tyckte att den började bli riktigt behaglig att åka, haha!

Middagen intogs på Hamrestugan. Vi åt hamburgare alla fyra och vilka hamburgare det var! Visst var de dyra (men det är fan all mat i backresturangerna *himlar med ögonen*) men de var enormt stora, 180 gram kött, och oj vad mätt jag blev! Jag orkade inte äta mer än två tredjedelar av den.

Det var väldigt kallt ute och när vi åkte i Tege låg vinden rakt på. Jag blev så kallatt jag och Emil fick ta en liten paus inne i värmestugan. Just då ringde mamma och sade att hon och Mark satt och fikade i Tegetornet, så vi tog oss dit och fikade vi också, sedan var det dags att ta bussen tillbaka till Björnen igen. När vi stod och väntade på bussen ägnade jag och Emil oss åt att se vem som med en ski kunde få in staven djupats i en driva med is :P

Eftersom jag hade blivit så kall under dagen tog jag och Emil en tur bort till Åre Björnen skidcenter när vi kom hem och jag införskaffade en TurtleFurnacke. Vi får se om den kan hålla kylan ute bättre än halsduken. Den går att dra upp över hjälmen i alla fall...

På kvällen tog vi med oss pappa ner till Karins Krog och åt täljstensbuffé. Vi fick riktigt mycket älgkött, vi orkade inte äta upp allt. Vi kom att prata om Instant Answer, företaget som Oscar och Eric startat, och vi skickade ett par sms dit för att se vad vi fick för svar. Intressant nog kunde de svara på vem som arrangerat Tre Rikens Ring :P Kanske där jag ska söka jobb? :P

Mormor fyller förresten år idag. Vi skrev ett kort och skickade till henne.

Åre 2008: Tott-tur

Tisdag 18:e mars 2008

Det fina vädret höll i sig idag också. Jag har haft lite ont i ansiktet eftersom solen satt sina spår där igår, men efter att ha använt mammas braiga Nivea-salva så var det inga problem. Dock börjar jag fundera på om det till nästa Åre-resa ska löna sig att köpa en kröm med högre solskyddsfaktor. I år är det knappast lönt, nu har jag ju redan lyckats grunda :P

I alla fall, jag och Emil tog en tur bort till Tott. Det var snorkallt ute, men väldigt lite folk i backen. Tottbacken var jättefin, men vi orkade inte åka den så många gånger p.g.a kylan. När vi ändå var igång drog vi ett par åk i Högåsbacken också. Den är verkligen underskattad!

Vi åkte tillbaka till lägenheten vid middagstid och Emil lagade middag - falukorv med pasta. Namnam :) Vi hade bestämt med de andra att vi skulle äta vi halv ett och prick halv ett ställde Emil maten på bordet, men inte var mamma och Mark i tid inte! De kom inte förräns vi andra hade ätit färdigt.

Alla var lite trötta efter ett par dagars skidåkning, så vi åkte in till Åre på eftermiddagen istället och gick lite rundor där och fikade på Café Bubblan. De bygger om i byn varje år, så man känner nästan inte igen sig från ett år till ett annat.

Åre 2008: Ulltofflor och hjortronvåfflor

Måndag 17:e mars 2008

Vi vågade oss längre ut i Björnen-området idag, så vi åkte faktiskt heeela vägen bort till Sadeln. Det var en ganska seg start på dagen, och sängarna var hårdare än tågbritsarna. Det är faktiskt lite illa. Rummet var dessutom ungefär så kvavt som jag väntade mig att det skulle vara.

Vädret kan jag dock inte klaga på - det är perfekt skidväder! Ungefär fem minusgrader och strålande solsken :D

Vi åt lunch på Kastrullen. De har öppnat en övervåning där nu, som bara är en lunchrestaurang. Aningen dyrare än backresturangen på nedervåningen, men med tanke på att där nästan inte var något folk. att vi fick serveringen vid bordet och att vi fick byta ut pjäxorna mot mjuka, sköna ulltofflor, så är det värt det. Det skillde inte ens tio kronor (jag tror det var åtta, men är inte helt säker)! Det var dock ganska lågt i tak, men det gjorde inget, det var charmigt.

Fikan intog vi på Café Idet. Pappa kunde också vara med, eftersom det ligger nere vid Nallebacken (stackars pappa bröt ju foten i januari, så han får inte åka skidor alls). När vi skulle beställa framme i kassan hörde expediten fel och tyckte vi sa "romchoklad" istället för "varm choklad". Tur att jag såg att det blev lite dyrt när hon slog in det, ingen annan reagerade. Det blev ungefär 200 kronor billigare när hon slog in rätt sorts choklad, haha :P Och till fika blev det givetvis en Åre-klassiker: våfflor med grädde och hjortronsylt. Mums!

Åre 2008: Snö


Söndag 16:e mars 2008

Min första kommentar när jag drog gardinen från tågfönstret i morse var "vad är det där vita som ligger på marken överallt?" :P

Det snöade till och från under hela dagen, och eftersom vi var trötta efter den långa tågresan åkte vi bara i Björnens närområde. Vi tog inte ens en tur bort till Sadeln. Fast det var fint att åka i Förberget, så fint kan jag inte minnas att det varit där någonsin :P

På tal om tågresan - mamma hade missat att kolla upp om tåget stannade i Halmstad, så vi åkte ner till Lund bara för att åka tillbaka till Halmstad igen *himlar med ögonen* Snacka om slöseri med tid och pengar.

Vi bor i Uttern. Har aldrig bott i de husen förr, de är ganska nya, har bara varit igång i två säsonger med i år tror jag. Vi har öppen spis i stugan och den är väldigt fräsch, fast sovrummet jag och Emil delar är ganska väredlöst. Inget fönster, så det kommer inte in någon friskluft alls. Det kommer att bli väldigt kvavt i natt.

Förresten har jag blivit invald som ledamot i styrelsen för Sverok Väst :D

Stockholm, oktober 2007

Detta inlägget är flyttat från en gammal blogg, och ursprungligen skapat 2007-10-26

---------------------------------------------

Jag lovade ju att jag skulle tala om vad jag gjorde i Stockholm. Nu är det snart en vecka sedan jag var där, men skit i det, bättre sent än aldrig :)

FREDAG
Åkte upp via Göteborg. Emil skulle på lajv (i Tumba av alla ställen!) så jag hade sällskap med honom till Göteborg. Det var roligt när han skulle dra på sig ringbrynjan igen. Han fastnade, så jag gick hjälpa honom. Nästan hela vagnen tittade åt vårt håll och smålog :P I Göteborg köpte jag en torr jävla baguette på Pressbyrån (aldrig mera mat från Pressbyrån, så länge det inte är yoghurt!) och bytte tåg. Jag hade glömt ta postafen, så givetvis satt jag och mådde illa halva tågresan. Dumt. Framme i Stockholm mötte mamma och pappa mig på stationen. Mamma gillade inte mitt svarta läppstift. Hon tyckte jag skulle torka av det innan vi skulle på kvällsmat hos Ivar och Louise, men det gjorde jag inte. Vi gick en vända i stan, en snabbis in på NK och sådär (vi köpte strumpor till mig, för de hade jag råkat åka ifrån :P), sedan gav vi oss av till Strandgatan och Louise och Ivar. Det är en av de häftigaste lägenheter jag varit i. Nio rum, riktigt gammal hiss i trapphuset (sån där med nätbur) och färgade glas i trappuppgången. Maten var jättegod, hasselbackspotatis med kantareller och kalkon. Dock satt åksjukan fortfarande i. Jag mådde illa och kunde inte äta så mycket, tyvärr. Efterätten rörde jag inte alls. Kände mig lite otacksam, men resonerade att det var trots allt bättre att låta bli att äta än att kräka, för då hade bara mamma blivit hysterisk :P Efter kvällsmaten där åkte vi till hotellet nere på Söder. Det var ganska kallt på mitt rum, för någon hade glömt stänga vädringsfönstret och det var minusgrader ute. Ganska litet rum, men charmigt. Jag missade Barda men hann se Doobidoo, sedan somnade jag ifrån filmen jag hade tänkt titta på :P

LÖRDAG
Vi gick upp och åt frukost och pappa gnällde för att de inte hade äggröra, prinskorvar och bacon (som det inte räckte med havregrynsgröt, två sorters kokta ägg, ett par olika sorters te, flingor, bullar och diverse pålägg *himlar med ögonen*). Sedan gick vi ut och gjorde Stockholm osäkert. Siri hade meddelat att hon inte skulle hinna träffa mig, så jag fick umgås med mamma och pappa istället. Vi tog en tur ner på Gamla Stan och åt lunch där i ett mysigt källarvalv och sedan fick jag gå på SF-bokhandeln själv, för det ville inte mamma och pappa, av någon underlig anledning... :P Vi runt i Stockholm större delen av dagen. Vi åt ganska tidig kvällsmat på vår favorit-tapas-restaurang och sedan begav vi oss tillbaka till hotellet för att dushca och byta om. Jag höll på gamla invanda hotell-traditioner och blötte ner hela badrummet när jag duschade, dock utan att väta net lobbyn den här gången. för vi bodde på bottenvåningen, haha. (Hur det såg ut nere i källaren har jag dock ingen aning om *host*) Anyway, vi träffade Göta, Claes, Kerstin och Christer och gick till teatern. Musikalen var bra, mycket bättre än vad jag trodde att den skulle vara. Det fanns med en låt som inte finns med i filmen och hon spelade Greta var helt underbar. Pernilla Wahlgren var för mycket stockholmska emellanåt och jag har aldrig gillat Tommy Nilsson, men annars var det helt okej. Efteråt gick på en pub och mamma beställde in Mojito till henne och mig (en 6:a galna kvinna!). Det är första gången jag varit ute och inte behövt via leg, haha :P

SÖNDAG
Vi checkade ut från hotellet och gav oss iväg till Livrustkammaren. Där träffade jag Ida och vi gick och tittade på alla gamla vagnar och kläder. Pappa och jag diskuterade ett bra upplsag till en ny Jönssonligan-flim - att stjäla en av kröningsvagnarna nerifrån källaren :P Sedan skulle vi äta lunch med Cecilia, men jag ville hellre äta med Frida, då jag fick reda på att hon också var i stan, så jag gjorde det och sedan satte jag mig på tåget och åkte hem.

Läst i mars

  • Svenska förnamn, Roland Otterbjörk
    Esselte Studium, 1970
    Betyg: 2 av 5
  • Så levde man, Ulf Johansson et al.
    Det bästa, Anfang förlag 1992
    Betyg: 4 av 5

  • Stora vokaldansen, Gun Widmark
    Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur, 1998
    Betyg: 3 av 5
  • Imperiets dotter, andra boken: Maras hämnd (Daughter of the Empire), Raymond E. Feist & Janny Wurts
    Översättning: Peter Lindforss
    Wahlströms Fantasy, 1997 (1987)
    Betyg: 5 av 5


  • Från OV-ordföljd till VO-ordföljd, Lars-Olof Delsing
    Arkiv för Nordisk filologi 114, 1999
    Betyg: 3 av 5
  • Niding, Dick Harrison
    Ordfront förlag, 2010
    Betyg: 3 av 5


  • "Det får ju vara någon ordning på torpet", Sonja Entzenberg
    SOFI, 2006
    Betyg: 4 av 5

RSS 2.0