Sverok

jag trodde att jag var klar med sverok-klödd för evig framtid, men sedan valde VVT mig som ordförande och nu sitter jag och krånglar med sverok-jox fast jag borde gå och lägga mig. Tack sötaste Robin som erbjöd sig att fixa det hela så att jag kan gå och sova bort mitt halsont och min mensvärk!

Lite semester

Jag försvinner iväg till Österlen några dagar, så blogguppdateringen kan bli lite lidande (för jag vet inte hur mycket jag pallar blogga när jag är där). Ni får klara er utan tills jag kommer hem igen.

Jag har fått lite kommentarer att ni vill se mer bilder i bloggen, så tills dess kan ni ju svara på vad ni vill se för sorters bilder. Och jag är givetvis också intresserad av att veta vilka sorters inlägg ni skulle vilja läsa mer av. Mer om skrivane, wicca, sömnad, mina studier, lajv eller vad som helst?

Julens broderiprojekt

I november påbörjade jag ett broderiprojekt där jag bad er gissa vad jag sydde. Jag glömde sedan bort att följa upp det (ni kunde ha påminnt mig!). Den tavlan är klar sedan innan jul och jag har dessutom hunnit med att sy en tavla till sedan dess. Den gjorde jag klart i morse. Kanske lite "fel" att sy tomtar efter jul, men jag ville inte ha den liggade halvfärdig till nästa jul. Båda är sydda med korsstygn och efterstygn. Resultaten får ni på bild här:


Min snögubbetavla. Det som finns på bild från inlägget i novmeber är alltså taket på huset. Jag tyckte mer att det såg ut som en sjö då.


Här är då tomten jag sytt. Det är rent tekniskt sett ingen tavla än, eftersom jag inte har någon ram till den. Det är därför den är lite skrynlig också, för jag tyckte inte det var lönt att stryka den för att lägga ner den i en påse igen i väntan på rätt ram. Men jag tycker att den är fin i alla fall!

Nu har jag påbörjat ett nytt projekt, fast det var inte lönt att ta en bild på det, för just nu består det bara av några vita korsstygn på duvblå väv. Det finns inte ens tillstymmelse till en kontur där än, så det bloggar jag om en annan gång.

Fuck!

Idag ska jag språknörda lite.

Jag skulle slå upp ett ord i min etymologiordbok (etymologi är läran om ordens ursprung, alltså vad de betydde innan de betyder det som de betyder idag). I den står små intressanta faktarutor som gör en lite längre utredning om vissa ords ursprung. Ett sådant ord är 'fuck'.

Just 'fuck' är väldigt intressant eftersom de flesta nog skulle påstå att det är ett engelskt låneord. Faktum är att det är ett nordiskt ord! Just det! I bohusländska dialekter finns ordet 'focka', med betydelsen 'ha samlag' (oftast nedsättande). Ett liknande ord, 'fukkja' finns i norska dialekter, där det används om djur som parar sig. Ordet kan också spåras bakåt till fornnordiskan, där ursprungsbetydelsen tros vara 'stöta'.

Troligen har det alltså gått till så att vikingarna tog det med sig till England när de ockuperade området för en herrans massa år sedan. Från England hamnade det sedan i USA, när britterna började kolonisera det stället, och sedan har det vandrat tillbaka till svenskan igen. Kul va?

Allt det här står att läsa i Norstedts Etymologiska Ordbok.

(Och ordet jag egentligen skulle slå upp var 'fröken', som i fornnordiskan betyder 'ogift prinsessa' och kommer från ett medellågtyskt ord med betydelsen 'prinsessa', så nu vet ni det också).

Vandalismen i tidningen

Förresten, jag glömde ju alldeles bort att skriva om det här igår (latin kan vara så distraherande...) Vi blev ju utsatta för skadegörelse i helgen. I måndags var Skånska Dagbladet ute och skrev en artikel om det hela, och det stod med i tidningen igår. Ni hittar den här.

Det är nu en belöning utfärdad på 3000 kronor till den som lämnar upplysningar så att de skyldiga kan gripas.

Försvunna kommentarer

Tydligen har min blogg dolt nya kommentarer för mig, så jag ber om ursäkt för att jag inte godkänt dem eller svarat på dem innan. Det är lite svårt när man inte ser dem. Nu ska det emellertid vara åtgärdat.

Det har inte hänt så mycket intressant idag. Jag har ont i halsen, så jag har varit hemma och smuttat Echinagard och varit tyst större delen av dagen. Just nu känns det lite bättre, så förhoppningsvis kan jag åka in till skolan imorgon.

Jag har ägnat större delen av dagen åt att sy och att titta på TV. Först Snowroller och sedan Vänner, flera avsnitt. Nu sitter jag och leker lite med VVT. Jag är spelledare över Länderna och jag anser att reglerna behöver uppdateras lite, så det är det jag sitter och pillar med just nu. Snart ska jag gå ner och äta räkmackor till kvällsmat.


Skaparglädje

Nja, det har det väl inte varit så mycket idag. Jag har fått en massa bra idéer kring saker jag vill skapa (främst litterärt) men jag har inte haft så mycket lust att skapa något. Jag tycker att 'skaparglädje' är ett fint ord, så det var en bra rubrik.

Idag har jag mest haft träningsvärk (det är därför jag inte varit så flitigt och kreativ som jag tycker att jag borde ha varit) efter gårdagens söndagspass på Olofslund. Det bestod först av en yoga-uppvärmning och sedan blev det cirkelträning. Mycket armar och mage. I alla fall är det där jag har träningsvärk. Mamma säger att hon känner mest i lårmusklerna, men där har jag inte alls ont.

Nu är det sängen som gäller. Imorgon är det latin för hela slanten!


Skadegörelse

Ursäkta den något dåliga uppdateringen. Jag har pluggat latin och jobbat helg och där emellan inte haft ork att blogga.

Jag jobbade från elva till åtta igår, och idag har jag jobbat från halv åtta till ett. Jag jobbar i en Ica-butik som ägs av min pappa. Jag och min lillebror är den fjärde generationen som jobbar där.

När vi (jag, pappa och lillebror  - japp, det är ett familjeföretag!) kom dit i morse var kompressorerna till kylar och frysar sönderslagna. Kompressorerna sitter utomhus, på baksidan av butiken. Grannens garagefönster var också sönderslaget. Vi tror att de som gjorde de använda en GB-glassgubbe (inte vår) som de dragit loss från sockeln och sedan slagit med järnröret. Pappa hittade nämligen en sådan fastkilat i gallret vid nödutgången på baksidan. Antagligen har de försökt slå in glaset där också, men så har gubben fastnat.

Det känns bara så jävla onödigt. Saker som blivit förstörda, och för vadå? Någon timmes nöje i nattfyllan? Vi fick ringa till jouren för kyl/frys. Bara att de skickar ut en person för att fixa detta en söndagmorgon kostar tio tusen. Sedan tillkommer reservdelar och sånt. Som tur är hände det ganska sent i natt (eller tidigt i morse, beroende på hur man vill se det), så det var fortfarande kallt. Ingen mat behövde kastas. Men det går ju ändå pengar. Dessutom funderar pappa nu på att inhängna allting eftersom folk inte kan låta det vara ifred. Och det är inte säkert att vi får några pengar för det heller, om ingen kan dömas för det, för självrisken är ganska hög. Tack som fan!

Jag blir bara så himla ledsen. Vad är det för fel på folk som gör så?

Jag ber nu er som bor i Löberöd med omnejd att gå till polisen om ni vet någonting kring detta. Inte bara för att vi ska kunna få skadestånd, utan för att det inte är säkert att detta bara stannar vid vår butik. Nästa gång är det kanske pizzeria. Eller macken. Eller skolan. Hjälp oss att få fast de här idioterna, så att folk i Löberöd kan känna sig trygga om nätterna!

Vet du något? Ring polisen på 114 14.
Man får lov att vara anonym.

Vivat lingua latina

Jag blev ju från början inte antagen till latin-kursen (eller jo, men jag stod som reserv och ganska långt ner, så jag trodde aldrig att jag skulle komma in), så jag hade liksom avskrivit den. Men nu fick jag se ett mejl från den kursansvarige. Efter uppropet fanns det tydligen platser kvar i alla fall, så jag får läsa latin, yey! Första föreläsningen är i morgon! Så nu blir det till att kolla busstider och sådär. Spännande!

Läst i december

 • Ranger's Apprentice, book 1: The Ruins of Gorlan, John Flanagan,
  Puffin Books, 2005
  Betyg: 3/5 • Bläckdöd (Tintentod), Cornelia Funke
  Översättning: Gunilla Borén
  Opal, 2008 (2007)
  Betyg: 4/5


 • The Real Witche's Year, Kate West
  Element, 2004
  Betyg: 4/5

En liten uppdatering

Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för att jag inte uppdaterat bloggen på ett tag. Jag har varit upptagen med att fira jul och nyår. Emil lyckades ta sig från Tingaröd tillslut och ta sig hit. I onsdags åkte han, jag och två kompisar ner till Mälarhusen för att fira Nyår där. Vi har haft några trevliga dagar nere på Österlen med massor av snö, spel (kortspel, brädspel, rollspel) och umgänge. Det var mycket snö där nere, det kan jag lova!

Jag har tagit bilder på det, och jag ska lägga upp dem senare. Tyvärr måste jag meddela att det kanske tar några dagar, eftersom jag från idag och fram till fredag ska sysselsätta mig med att skriva min hemtenta i semantik-kursen. Förmiddagen har jag ägnat åt att sitta och läsa igenom material som jag ska använda till själva tentan. Det är ganska intressant på ett sätt, men jag har en tendens att tycka att saker är tråkiga om det är något som jag måste göra.

Mitt bästa studieknep är att hitta på något kul att göra när man läst fram till ett visst kapitel eller så. När jag läst klart ett kompenidum ska jag göra ett flödesschema till min bok, och sedan klockan sex ikväll (ungefär) ska jag få lov att spela The Sims. Nu känns eftermiddagen inte lika jobbig.

RSS 2.0