Post Åre 2012

I lördags (förrförra veckan) tog vi tåget norrut till årets Åre-vecka. I morse anlände vi till Lund halv sju, därefter körde vi hem kusin Skrutt (och agerade levande väckarklocka åt hennes föräldrar) och sedan fortsatte vi hem på riktigt. Jag han både packa upp allting och duscha innan det var dags att åka tillbaka in till Lund igen för föreläsning i Litterär stilistik. Tillbaka hem, blev sugen på att spela RollerCoaser Tycoon, men kunde varken få ettan eller trean att fungera på datorn (snyftsnyftsnyft). Satt och tittade på lite YouTube-klipp med The Sims istället. Blev sugen på  att spela. Satte in kvällsmaten i ugnen. Konstaterade att jag är för trött för att spela. Tänker titta på Raymond istället i typ 1½ timme. Då är det okej att gå och lägga sig. Det är ju trots allt inte var dag man är uppe och har ätit frukost innan halv sju på morgonen.

Åre då. Det regnade fyra av åtta dagar. Men det går jättebra att åka skidor ändå. Lösning: ta med torra vantar i fickorna och sluta gnäll. Och jag har starkt börjat överväga att köpa ett par All Mountain-skidor, med lite mindre carv, lite mer bredd och lite tiprocker (googla, jag är för trött för att förklara).

Nämnde jag förresten att jag åkt tåg hela natten? Men det är värt det, det är alltid värt det. Jag älskar att åka skidor. Ibland tror jag att jag är född i fel landskap. Det finns för lite fjäll i Skåne, helt enkelt. Nu ska jag äta, och sedan ska jag sova. Det förtjänar jag.

Hmm...

Jag kan inte riktigt bestämma mig för om det är ett tecken på att jag inte har något liv eller om det är ett tecken på att jag har en sjuhelvetes motivation när jag sitter och pluggar klockan sju en fredag kväll? Jag väljer att tolka det som det sistnämna, eftersom jag hade tänkt att ha väldigt roligt nästa vecka. Anledningen till att jag suttit med det här nu är ju för att jag vill ha det överstökat. Och fy sjutton vad jag har varit duktig idag! 100 sidor kurslitteratur läst, analysövning i litterär stilistik gjord och inskickad, och avslutnings-paper till translation theroy färdigsrivet och ivägskickat det också. Och belöningen står och väntar på mig i bokhyllan:


En sån där dag...

Idag är en sån där dag då jag blir irriterad på mänskligheten i allmänhet och på personer med åsiktsinkontinens i synnerhet (och det är därför jag i regel undviker de långa nyhetssändningarna och bara skummar igenom morgontidningen). Här är mitt bidrag, med inspiration från dagens facebook-flöde och tidingarnas debattsidor:

Rakade armhålor. Liksom. Hur hemkst är det? Och ni män som gnäller på att det är osexigt kan ju tänka över det en gång till. Era håriga bröstkorgar är inte så jävla heta de heller. Men jag bryr mig inte. Det är varje persons val, och det tycker jag vi ska respektera, lika väl som vi respekterar hårfärger (jo, folk gnäller om det också, men de är oftast sånadär inskränkta, stela typer, så de behöver vi väl inte lyssna på?). Ärligt talat, släpp det nu, för fan!

Engelskan i svenskan. Ja, det svenska språket har fått ett ganska stort antal nyord från engelskan de senaste åren. I synnerhet inom vissa kretsar. Språkförsvaret är en av de dummaste sidor jag sett på länge. (Anledningen till att jag länkar den är för att komma upp i träffstatisiken på söksidor, hah!). Det är återigen ett utmärkt bevis på den länge missförstådda åsikten att det är orden som ger ett språk dess identitet. Felfelfelfel! Det är grammatiken. Att påstå att engelskan underminerar svenskan är sån bullshit att jag börjar morrar så fort jag läser det (i princip bokstavligen). Ta ett par kurser i språkhistoria och språksociologi, vet jag! Och titta i en etymologisk ordbok, i synnerhet under de sidor som börjar på be- och för-. Inte är det engleskan som påverkat de orden! Det här förtjänar ett längre inlägg, senare.

Vår vs. vinter "Buhuhu, nu blev det kallt och minusgrader igen". Ja? Vi bor i Sverige, det är mitten på mars, och vi har knappt haft någon snö det här året. Kan ni inte bara flytta till Thailand, så jag slipper höra det här gnället om vinter och snö och minusgrader vartenda år?! Ursäkta, men det börjar bli lite tjatigt.

Inställda tåg. Ja, vi vet. Största delen av det beror på att svenska tågnätet är nästintill överbelastat, för att fler åker kollektivt.

Reklam. Vi vet om att reklamer är tråkiga och fula, och anspelar på en massa könsroller och annat trams. Gör det bättre själv.

Dom, våran, egna En liten grammatiklektion angående pronomen: det heter vår (aldrig, aldrig våran i skrift!!!), och egna ska endast användas i plural-former (alltså ett ord syftar på flera saker av samma föremål, som stolar). Det heter alltså: min egen stol, men mina egna stolar. Dom, är talspråk och ska hållas där. Kan du ge de jordgubbarna till dem därborta. (Jo, jag vet att det är "acceptabelt" att skriva 'dom' i båda fallen, men det ser för jävligt ut. För övrigt är det också okej att skriva det brunnet istället för den brunnen, eftersom det finns i vissa svenska dialekter. Det ser lika jävligt ut och jag tror att ni förstår vart jag vill komma).

Melodifestivalen. Men snälla nån, "fel låt!" vinner alltid, det vet ni väl? (Jag tyckte iofs att rätt låt vann, men det är ju "så mainstream" i vissa delar av min umgängeskrets, så det får man ju inte tycka). Jag fattar inte att folk orkar ha den här diskussionen fortfarande.

Fattiga barn. Allt är alltid politikernas fel, det trodde jag vi hade lärt oss vid det här laget. Glöm inte vem det är som röstat fram dem! Men oavsett vem som vinner valet kommer det alltid att finnas familjer som har det svårt och jobbigt och är utsatta. Alltid, oavsett vilket politiskt parti som styr. För livet är inte rättvist. Deal with it.


Och för övrigt är väl ni glada och nöjda nu, ni som tyckte att det skrevs för mycket om prinsessan Estelle för några veckor sedan? Rapport klockan sex rapporterade nämligen både om kärnvapen i Iran och tortyr mot fångar i Syrien. Var det så jobbigt med ett par dagars glädje? (Och jag syftar givetvis på det här inlägget. Ibland är det sorgligt att inse att man har rätt).

Nu tänker jag fortsätta mitt bidrag till ungdomens förfall och sätta mig och spela Sims. Där får jag själv bestämma. Mer eller mindre.

Lite musikstatistik

Som den multinörd jag är ägnade jag mig igår åt att räkna ut hur stor procent av rösterna som Danny och Loreen fick, med hjälp av lite siffror från SVTs hemsida.  Tillsammans fick de 1128939 röster (eller en miljon etthundratjugoåttatusen niohundratrettionio, för er som inte läster siffror), vilket innebär att de två tillsammans totalt fick ungefär 55% av rösterna.

Och ja, rätt låt vann!

Läsutmaning 2012

Goodreads kan man delta i en läsutmaning för 2012 genom att skriva hur många böcker man ska (försöka) läsa under året. Eftersom jag inte har någon som helst aning om hur många böcker jag läser på ett år, inte har lust att räkna efter och läser allt från tunna barnböcker till tjocka, episkt långa romaner så bestämde jag mig för att inte delta i den utmaningen, utan att skapa en egen. Min läsutmaning för 2012 blir att försöka avsluta vissa serier jag har påbörjade. Jag har många serier påbörjade, och lär påbörja en drös till under det här året, och de jag tänker att jag skulle läsa ur är:

  • Sagan om gudagåvorna - Gull Åkerblom (2/4 böcker)
  • House of Night - P. C. Cast & Kristin Cast  (2/8 böcker)
  • Ardrmore-trilogin - Nora Roberts (2/3)
  • Mumindalen - Tove Jansson (8/9)
  • Sagan om Valhalla - Johanne Hildebrandt (2/3)
  • Arn - Jan Guillou (1/4)
  • De dödas rike - Sofia Bergting (4/6)
  • Vattenmelonen - Marian Keyes (2/4)
  • Charmed - Constance M. Burge (1/5)
  • Goddess of Partholon - P. C. Cast (1/3)
  • Sookie Stackhouse - Charlaine Harris (0/12)

Sookie Stackhouse blir den sanna utmaningen, eftersom det är ganska många böcker, och jag har inte påbörjat den första än.

Nu är jag nyfiken. Vad är era läsutmaningar för det här året?


Läst i februari

  • Ljudet av ditt hjärta, Stephenie Meyer
    Eclipse
    Twilight-sagan, del 3
    Genre: Paranormal romance
    Översättare: Carina Jansson
    Förlag: B. Wahlströms, 2008 (Little, Brown & Company, 2007)
    Betyg: 4

  • Så länge vi båda andas, Stephenie Meyer
    Breaking Dawn
    Twilight-sagan, del 2
    Genre: Paranormal romance
    Översättare: Carina Jansson
    Förlag: B. Wahlströms, 2010 (Little Brown & Company, 2008)
    Betyg: 5

  • On Translation, Paul Ricoeur
    Sur la traduction
    Genre: lingvistisk filosofi
    Översättare: Eileen Brennan
    Förlag: Routledge 2006 (Bayard, 2004)
    Betyg: 3

  • Svart fredag, Alex Kava
    Black Friday
    Maggie O'Dell, del 7 (fristående)
    Genre: Deckare
    Översättare: Kate & Sigge Kalmström
    Förlag: Harlequin, 2010 (MIRA books, 2009)
    Betyg: 3


  • Pärlor från månen, Nora Roberts
    Tears of the Moon
    Ardmore-trilogin, del 2
    Genre: paranormal romance
    Översättare: Gunilla Holm
    Förlag: Bonniers, 2003 (2000)
    Betyg: 3

 

  • Sveket, P. C. Cast & Kristin Cast
    Betrayed
    House of Night, del 2
    Genre: Urban fantasy
    Översättare: Catharina Andersson
    Förlag: Månpocket 2011 (St. Martin's Press, 2007)
    Betyg: 4

 

  • Det osynliga barnet, och andra berättelser, Tove Jansson
    Mumindalen, fristående novellsamling
    Genre: Fantasy
    Förlag: Almqvist & Wiksell Förlag, 1978 (1962)
    Betyg: 3


RSS 2.0