Till minne av John Hron

Ibland är någon annans ord bättre än ens egna...

----------------------------

Det är onsdag kväll, en av de allra sista dagarna av sommarlovet. John ska börja skolan på måndag, åttonde klass. Han bor i Kungälv med sina föräldrar. Fadern är invandrare från Tjeckoslovakien. Johns stora intresse är kanot, och i juli har han varit i Oxelösund och tävlat i ungdoms-SM och fått bronsmedalj. Innan sommarlovet är slut har John och en kamrat beslutat att tälta ute vid Ingetorpssjön, ett populärt tillhåll för traktens ungdomar. Johns mor skjutsar dem ut och hon känner sig lite orolig. Sjön ligger åtta kilometer från hemmet. Pojkarna tycker hon är sjåpig. Det är ju så pojkar tycker om oroliga mammor. När hon släppt av dem följer de stigen till klippudden vid den södra änden av sjön. Det är där de ska campa.

 Det är någon gång mellan åtta och nio på kvällen. Pojkarna reser tältet och tänder sedan en eld vid stranden. De ska grilla korv. Ingen av dem vet att det här är John sista kväll i livet. De sitter och pratar och har roligt. Vad pratar de om? Sommaren som gått? Musik? Kanot? Flickor? Mopeder? Skolan som ska börja?

Det är elden som lockar till sig Johns mördare. Fyra ungdomar, två artonåringar, en sjuttonåring och en femtonåring, alla skinnhuvuden och nazister, har också sökt sig till sjön, till en annan udde. De har laddat upp rejält med öl och sprit. De skriker över till John och hans kamrat, men får inget svar. De beslutar sig för att se efter vilka som är borta vid elden. Kanske kan det bli en rolig kväll. Där kan ju finnas någon att bråka med. Femtonåringen sänds iväg som spanare. Han blir förtjust: en av pojkarna vid elden är John Hron, en pojke han inte gillar. Han har under läsåret bråkat med John och mobbat och slagit honom i skolan, till och med hotat att döda honom. I skolan går han under namnet Rambo. Ingen kan säga varför han bråkat med John, kanske beror det på att han, till skillnad från andra elever, inte varit tillräckligt undergiven. John är visserligen lång, över 180 cm, och kraftig, nästan 70 kg, men nu har Rambo uppbackning.

Femtonåringen återvänder till sina kamrater och meddelar att han hittat en tönt och idioten Hron vid elden. Han vill att alla ska följa med och ge John stryk, ja, han föreslår till och med att man ska slå ihjäl honom. De andra vill dricka ett tag till, och det kan de lugnt göra. Stigen från pojkarnas tältplats tillbaka till vägen går nämligen förbi den plats där de just nu sitter och dricker.

Mellan halv elva och elva klampar alla fyra in hos John och hans kamrat. Misshandeln inleds omedelbart. En av artonåringarna kastar en flaska i huvudet på John, och börjar slå och sparka på honom. Han faller omkull. John ska säga att han älskar nazister. Han vägrar och får stryk tills han gör som han är tillsagd. Han får mer sparkar ändå, kanske för att han tidigare uppenbarligen ljugit och sagt att han inte gillar nazister. Femtonåringen tar vid och ger John flera sparkar, varav en mycket hård träffar John i bakhuvudet.

Vid det här laget är John skräckslagen. Åtminstone tre i gänget attackerar honom, ofta utan någon som helst förvarning, också bakifrån. Hans ögon är enligt en av de åtalade vidöppna som klot, och han kan inte fokusera sin blick. Den irrar oupphörligt fram och tillbaka. Han darrar och sitter till slut på huk med huvudet i sina händer för att i möjligaste mån skydda sig mot mer sparkar och slag. Det hindrar inte att han får mer.

Han får en våldsam hoppspark, sparkar i sidan och mot huvudet. Gång på gång faller han omkull av de våldsamma sparkarna. Någon slår honom med brinnande ved i nacken. Någon knuffar omkull honom i elden. De tänder eld på pojkarnas tält. De stjäl och förstör deras saker.

John och kamraten ber att få gå hem, men det får de inte. I stället fortsätter man att misshandla John med sparkar och slag. Till slut blir han liggande. Hans ansikte är blodigt och svullet.

Bilden av vad som händer under de ohyggliga timmarna är oklar. Mördarna minns inte, eller vill inte minnas, så mycket under polisförhöret. De skyller på varandra.

Ibland gör de uppehåll i tortyren. De ber hycklande om ursäkt, säger att sparkar och slag varit misstag, bjuder John på öl och anslår försonliga tongångar. Ingenting tycks dock kunna hejda nya utbrott av våld. Det räcker inte att John mot allt vad han tror på har sagt att han gillar nazister. Han måste ha mer stryk ändå.

Det är katternas lek med råttan, och de njuter av hans ångest och rädsla. Det är en berusande känsla för dem att så totalt ha en pojke som skakar av skräck i sitt våld.

Efter en sista uppblossande misshandel kastar de honom i sjön. John kvicknar till och simmar utåt. Han har ont, han är omtöcknad och rädd, men han är en duktig simmare. Ganska snart upptäcker skinnhuvudena att det inte var så bra att kasta i John. De kan ju inte slå honom. De skriker åt honom, kräver att han ska komma tillbaka, men han svarar inte, håller sig kvar ute på sjön i en kvart. Någon kommer på att tvinga kamraten att ropa att han kommer att få stryk i Johns ställe om han inte återvänder. Livrädd som han är gör han så. Han ropar på John och vädjar att han ska komma tillbaka, och John svarar på hans rop.

Uppgifterna om vad som nu händer är osäkra, och klaras aldrig riktigt ut under polisförhören. Det enda man vet är att en av artonåringarna och sjuttonåringen nu går och att de tar Johns vettskrämde kamrat med sig. Det är just i det ögonblicket John fattar ett ödesdigert beslut: han vänder åter in mot land. Är det av oro för kamraten? Tror han att alla kommer att gå, eller tror han att bödlarna inte ska slå honom mer? Han har ont och han är rädd, men han förstår inte vidden av det hat hans bödlar känner. Han är bara fjorton år.

Vi kan inte veta hur John tänker i det ögonblick han börjar simma in mot stranden, men hans beslut får ohyggliga konsekvenser för honom.

Femtonåringen och en av artonåringarna står och väntar. Det är de två som varit mest aktiva under misshandeln, och de har hat kvar så det räcker. Misshandeln tar fart med ny målmedvetenhet och effektivitet, och nu finns ingen flykt. Ett knytnävsslag mot ansiktet fäller John till marken. Han ramlar baklänges, och slår i huvudet i klippan. Han släpas över till en gräsplätt. De båda mördarna vill göra det bekvämt för sig när de ska sparka honom. Hårda, hårda sparkar träffar hans huvud, men han värjer sig nu inte längre med sina armar. Bödlarna ser att John rör sig, men han skriker inte, han bara vrider sig i plågor, mumlar något de inte kan förstå.

Nu är katt- och råttaleken slut. Det roliga är över. Mördarna är nöjda och lyfter, släpar och rullar John till strandkanten och sparkar i honom. Strax innan han ramlar i hör de honom åter mumla någonting.

Den här gången märker John knappast att han är i vattnet. Han drunknar och sjunker sakta mot sjöns botten. De båda mördarna står kvar och rullar en cigarett. Ingen av dem lyfter ett finger fastän de förstår att John håller på att dö. Mördarna vänder ryggen åt den fruktansvärda scenen och ansluter sig till de andra. Bödlarna drar sig hemåt och lägger sig.

Johns kamrat får lift med en bil, kommer hem och slår larm. Bara några timmar efter att Johns mor skjutsat ut honom till Ingetorpssjön ligger han död på sjöns botten, misshandlad till oigenkännlighet.

Mordet skedde i augsti 1995 och i januari 2001 släpptes den av mördarna som fått längst straff. Han är idag 27 år och en fri man. Straffet för honom var 8 år (släpptes fri efter 6 år) och för de tre andra blev det 10 månader, 4 månader och en frikändes helt.

1998 skändades Johns grav, någon drog loss gravstenen med hjälp av linor och en bil. Sedan sparkades lyktor och blommor sönder. Någon bestämde sig för att föräldrarna inte lidit nog.

KOPIERA OCH SÄTT IN PÅ DIN BLOGG, VISA ATT DU BRYR DIG! STOPPA VÅLDET!!

Besök

Nada var på besök idag. Det var väldigt trevligt, vi drack te och pratade skillnaden mellan olika ingenjörsutbildningar. Det senare har för övrigt varit vår klass stora samtalsämne den senaste veckan :P

Imorgon bär det av ner till Ystad för att titta på Ostindiefararen, tjoho!

Nu plingade ungen. Dags för kvällsmat, vilket är bra, för jag är så hungrig att jag skulle kunna börja tugga på elkabeln till datorn. Varför tar alltid gratäng minst 15 minuter längre tid på sig att bli färdig än vad som står i receptet?

Ett s i bakfickan

Dagens lägsta skämt (sådär i knähöjd ;) ) drogs på minirasten vi hade under biologin idag.

Jag: "Jag har ett s i backfickan" *drar upp ett s-märke från bakfickan och börjar tugga på det*
Lisa: "har du alltid det?"
Jag: "Nä, bara idag, för jag har ingen rock på mig..."

Jag har en jättetrevlig klass, och trots att tempot är ganska högt (beat that, lärarutbildningen!) trivs jag superbra. De här två veckorna som har gått sedan vi började har klart varit värt det!

Böcker!

Mina nya kursböcker ligger och väntar på mig på posten :D Jag tror jag ska ta mig dit och hämta dem imorgon, så jag har böcker att använda nästa vecka (det ska bli jävligt skönt!). Jag tror jag ska vänta med att skriva klart labrapporten i biologin tills jag läst i biologi-boken :)

Nya mål

Första skolveckan avklarad. 10 veckor kvar till höstlovet, 21 till jul. Sedan är det dags att bestämma sig. Fast jag har redan bestämt mig. Och jag ska fanimej lyckas! Jag är jävligt målmedveten, och om jag någon dag skulle glömma bort vad mitt mål med det här året är så har jag satt upp en bild på anslagstavlan för att påminna mig om det.

Glad Lughnassad!

Den här tiden på året brukar vara den lyckligaste. Det brukar också vara den då jag funderar allra mest kring saker och ting. Mycket av det beror på de magiska sommarkvällarna och på att jag fyller år.

Saker och ting känns bra nu. Riktigt bra. CSN har godkänt min bidragsansökan. Jag har fått studiemedel beviljat för hela året, vilket egentligen inte var någon stor överaskning. Vad som däremot var en överaskning var att de inte räknas in de 240 veckorna. Med andra ord: jag kan gå en hel högskoleingenjörsutbildning utan att de kommer att börja bråka om det sista året. Nu har jag ju fortfarande inte bestämt mig, men det känns bra att ha det i bakhuvudet.

Om två veckor börjar jag skolan. Det är två veckor tidigare än jag räknat med, och det kan ställa till vissa problem med nollningen, eftersom jag inte vet hur mitt schema ser ut än (jag har sedan i mars lovat att hjälpa lärarna på deras nollning - de behöver överkursare). Jag får stuidemedel tidigare än beräknat, och således är pengarna inte ett problem just nu. Att jag dessutom - väldigt oväntat - fick lite pengar av pappa gjorde dessutom inte saken sämre.

Lägenheten börjar så sakta komma i ordning. Jag räknar inte med att den ska vara helt iordning på söndag, men som det ser ut nu kommer det i alla fall att bli acceptabelt. Det kan gå att få upp gardinerna i alla rum utom i pysselrummet. Det finns bara två bananlådor kvar och alla lådor och kassar, en undantaget, i köket är uppackade. Sovrummet har varit iordning ett bra tag redan.

Jag missade solförmörkelsen innan idag, det var lite synd. Solförmörkelse på en ritdag - det är magiskt så det förslår, haha.

Nu är det nio minuter kvar till midnatt. Det är dags att leta fram ljusen. Glad Lughnassad!


RSS 2.0