Juldagsunderhållning

Julafton var trevlig. Jag fick fina julklappar och spelade spel med mina kusiner och hamnade i en hög med dem i en stol (vet inte riktigt hur det gick till, jag satte mig och sdan rätt vad det var satt de två ovanpå). God mat ochtrevlig sällskap och sådär.

Tyvärr kom inte Emil upp, eftersom han är insnöad tillsammans med sin familj nere på Söderslätt. Lite tråkigt, men inte så mycket att göra åt det. Det positiva är att jag får öppna julklappar en gång till sen, haha.

Jag fick ett par längdskidor i julklapp, och idag var mamma och jag ute och tog en premiärtur. Vi körde upp spår runt två av fotbollsplanerna och körde sen ett par varv där. Totalt blev det 4,8 kilometer, räknade vi ut. Duktig av oss!

Minns ni förrsten flaskposten jag hittade i november? Idag bestämde jag mig för att äntligen slå sönder den och ta ut lappen. Den är lite fuktskadad, så den ligger på tork just nu. Kanske är den mer läslig när den torkat? Vi får se. Lite spännande är det. Jag har lyckats utläsa orden "skatten" och "kapten Hovkrats" (eller möjligen Havkrats).

Nu sitter jag och lyssnar på när mamma gör ris a la Malta i köket (mums!). Det är tradition att äta det till efterrätt till juldagsmiddagen, som i år av förklarliga skäl, inte består av mormors tjälknöl utan av rester från julbordet i går kväll. Ikväll blir det sedan kvällsmat med släkten på Sandras i Lund - det är dags att skapa lite nya traditioner.

Ha en fortsatt god jul alla!

En uppenbarelse

Nu tänker jag vara lite religiös, såhär i Yule-tid. Ye be warned.

Varje vecka (så gott som) gör jag en tarot-läsning. Det första kortet jag fick upp under läsningen i söndags var Two of sword, vilket har betydelsen "indecision". Jag trodde först att det syftade på skolan och jobbet och ett par saker som jag måste fundera över där, men det visade sig syfta på något helt annat....

Jag har vacklat lite i min tro sedan i somras, mycket beroende på mormors död. Jag har firat sabbaterna, men inte så helhjärtat som jag har gjort innan. Det har inte känts riktigt... bekvämt på något sätt. Inte kanske sabbatsritualerna i sig, men jag har inte hittat någon plats här än där jag känner mig bekväm att fira. Jag hade därför bestämt mig för att inte göra någon yule-ritual egentligen.

Så i tisdags, när jag var på väg hem från skolan, bjöds jag på en fantastisk solnedgång. Jag bestämde mig för att gå ut och ta foton på den, så fort jag kom hem och det gjorde jag också. Trots kylan (det var minus fjorton... ). Först hade jag tänkt gå till ett helt annat ställe, men när jag väl klätt på mig tre lager kläder och tagit mig ut fick jag en ingivelse och ångrade mig och gick åt andra hållet istället. Jag gick en bit ut längs den gamla järnvägen och hittade en öppning mellan träden ut på ett fält där man såg de vackra färgerna på himlen. Underbart! Jag bestämde mig för att pulsa genom snön en bit ut mot fältet så att jag kunde ta några bra bilder, och då när jag stod där och begrundade färgerna, kände jag så stark att jag var tvungen att göra en yule-ritual. Jag hade ingenting förberett och jag hade inga saker med mig, men jag kände så starkt att det var en bra plats och att jag inte skulle bli störd, trots att den låg nära byn. Jag pulsade ut på fältet och började med att slå cirkeln och bjuda in elementen och så. Sedan vände jag mig mot nordväst (vilkte är den rikting jag oftast står i när jag bjuder in Gudinnan, eftersom det är mitt emellan hennes två element - vatten och jord) och sade en liten vers för att bjuda in Gudinnan. När jag sedan vände mig om igen såg jag hur en vacker fullmåne gick upp bakom hustaken inne i byn, och jag kan svära på att den log åt mig.

Där och då kände jag att jag var på rätt väg. Där och då kom jag ihåg alla de anledningar till varför jag blev wiccan.

På något sätt har jag känt mig "sviken" av Gudinnan, efter allt som hänt det senaste halvåret, men när jag såg fullmånen förstod jag att hon inte svikit mig. Hon har bara gett mig lite utrymme, precis som med vänner man bråkar med ibland. Under den lilla ritual jag gjorde valde  jag att följa Gudens väg runt årshjulet, och då förstod jag att det under det kommande året är dags att fokusera lite mer på Gudens ansikten, och inte på Gudinnans. På något sätt kändes det som om hon "överlämnade" mig i hans vård ett tag, och det kändes bra. Jag kände mig väldigt glad när jag gick hem sedan, trots att jag knappt hade någon känsel i tårna.


Min improviserade ritualplats, med Löberöds Slott och slottskyrka i bakgrunden.

Alla måndagar är inte av ondo!

Just nu tar jag en liten paus från bokskrivandet. Just nu skriver jag ett avsnitt som är väldigt formellt, och byråkratiskt (högpolitiskt tjafs) så jag behöver en liten bloggpaus och inte vara så formell och högpolitisk, haha.

Jag har ju en "inofficiell" deadline idag, att kapitel åtta ska vara färdigt. Det kommer det antagligen inte att bli, för jag har en bit kvar, men att få det påbörjat ska inte vara några problem. Jag har dessutom bestämt mig för att publicera ett avsnitt av boken här, någon gång under julen/i början av januari, om det finns intresse för det.

Idag ska jag gå på SPA! Yey! När jag fyllde år i augusti fick jag ett presentkort på Lugna Gården, som ligger strax utanför Löberöd, och idag har jag bokat en tid där. Jag ska först få kroppspeeling och bad, och sedan massage med varma stenar. Det låter skönt va?

I kväll tänkte jag försöka mig på att göra lite julgodis också, lite beroende på hur långt jag kommit med boken, givetvis.

Det är dessutom ett fantastiskt vackert vinterväder ute, med nyfallen snö, solsken och blå himmel. Alla måndagar är inte av ondo (i synnerhet inte när man får gå på spa nästan helt gratis).


Dagens fundering:

Varför är facebook alltid så fruktansvärt segt?

Bokskriveri eller: hur man sorterar en kompis

Egentligen skulle jag och mamma åkt till Malmö och handlat julklappar idag, men det snöar så mycket här så vi vågade inte köra. Vi får åka till Lund imorgon istället, och ta julklappsshopping i samband med min föreläsning.

Jag har ägnat dagen åt att plugga och titta på TV och skriva bok istället. Egentligen skulle jag tränat två pass idag också (jag har blivit en riktig träningsnörd!) men efter att ha tränat fyra dagar på rad sade min kropp att den behöver vila, så jag lyssnar på den.

Jag är inne på kapitel sju nu. det känns lite overkligt. Kapitel åtta är ungefär halvvägs. Jag vet ju vad jag håller på med, men det känns ändå inte på riktigt.

Kapitel fem och sex var för övrigt helt hemska att skriva, för det var så många nya karaktärer som blev introducerade där och det är så drygt att komma på nya kreativa sätt att beskriva dem. Jag gnällde av mig lite för petter (som är den som spellett äventyren som min bok bygger på) på msn:

Knyttsak: kapitel fem och sex är hemska, det är alldeles för många nya karaktärer som introduceras där >_<

Petter: Tja, det kommer väl inte bli lättare med tiden så du får allt vänja dig. :D
Det är nåt som plågat hela min kampanj.

Knyttsak: ja, tack som fan.

Petter: Man kan ju använda en miljon små knep för att få läsaren att minnas de nya karaktärerna och fastna för dem. Ge dem små egenheter eller vanor som ger dem... just det - karaktär.

Knyttsak: jo, jag vet, fast jag har bara ungefär tolv kvar i min kreativitetsbank.

Petter:
man kan alltid titta i Eons böcker, där finns faktiskt rätt många tabeller för att slumpa fram beteenden, utmärkande drag, etc etc. och inte bara i grundböckerna utan t.ex. i slutet av Riddaren.

Knyttsak: fast allt sånt kommer sen. just nu är det viktiga att jag får bodyn klar, så kan jag bygga ut allt sånt sen.

Petter: Mhm. Skelett, muskler och sånt. Skinnet är viktigt för att skydda och för att ge kosmetika. Vilket förstås kan visa sig vara det viktigaste av allt, men knappast det man börjar med.

Knyttsak:
jag kan inte bestämma mig om det där är den sämsta eller bästa metaforer jag hört`^^

Petter: Hihihi. Du får hjärtans gärna sortera mig.
Petter: um... citera, skulle det vara. Hahaha!

Knyttsak: *asg* jag kan sortera dig lite också om du vill det.

Petter: vitala organ för sig, i fryspåsar, restprodukter i avfallshinken. ;)

----------------------------

Tack för att du förgyller min dag!

Nu ska jag skriva vidare, i kapitel sju ska det första ätas middag och sedan ska det annordnas en bankett. Mitt mål är att skriva mig förbi middagsdelen idag.

Önskelista Julen 2010

True to form, här kommer den (och av någon anledning funkar inte punktlistan på pappas dator, jeffla exporer)

Morden i Midsomer: Domedagen

Morden i Midsomer: Mord på Saint Malleys dag

Sagan om Ringen-notbok, med Into the West

Clinique ögonkräm "All about eyes"

Presentkort på Lugna Gården

Berlockhalsband från Pilgrim (den korta varianten), gärna med berlock-ugglan eller älvan till.

Längdskidor med stavar och pjäxor

Fina pyjamasar/nattlinne (S/36)

Rosa och gröna överstrykningspennor

Pengar till en skrivbordsstol

Fina anteckningsböcker med limmad, häftad eller sydd rygg (inte spiralrygg!)

Black Adder, DVD-box

Cougar Town säsong 1

Sex and the City, säsong 6

The Big Bang Theory, säsong 1

DVD-box med sällskapsresorna

Hexwood av Diana Wynne Jones

The Towers of Midnight av Robert Jordan/Brandon Sanderson

Unseen Academicals av Terry Pratchett

The Snow Queen Av Joan D. Vinge

The Summer Queen av Joan D. Vinge

Tangled up in Blue av Joan D. Vinge

Enchanted Glass av Diana Wynne Jones

Kitty and the Midnight Hour  av Carrie Vaughn

The Folklore of Discworld av Terry Pratchett & Jaqueline Simpson

Pirates Cove (brädspel)

Kill Doctor Lukcy (brädspel)

Carcasonne: New World (brädspel)

Dice Town (brädspel)

Roll Through the ages: Bronze Age (brädspel)

Fin långärmas tröja/kofta utan ull och utan huva

Fina hårnålar

Hantelset


Lite inaktiv

Jag kommer att vara lite frånvarande här ett tag framöver (en vecka eller så) eftrsom vardagen kräver det. Jag har en del att göra i skolan och på jobbet har det kört ihop sig lite också. Det kommer att bli en intensiv vecka och jag kommer antagligen inte att ha ork och inspiration att skriva något, så ni får roa er med att bläddra igenom alla mina gamla inlägg så länge. Hej svejs.

Snö, snö, överallt

Det toksnöar fortfarande. Det har hållit på i över ett dygn nu. Ska bli väldigt intressant att se hur det går att ta sig till skolan imorgon.

Idag har jag inte fått gjort så mycket "vettigt", trots mina ambitioner. Jag satt och spelade TS2 halva förmiddagen (men det gick ju så bra, för min sim startade ett företag som gick jättebra, och sedan fick hon ett pris på 10 000, så då kunde hon starta ett företag till... ) och sedan har jag struktig tvätt. That's about it. Tänkte se om jag kanske kan få lite pluggat nu. Jag skulle verkligen behöva det.

Läst i november


 • Through the Looking-Glass and What Alice Found There, Lewis Carroll
  Penguin Books, 1998 (1872)
  Betyg: 3/5
 • Alice's Adventures Under Ground, Lewis Carroll
  Penguin Books, 1998 (1895)
  Betyg: 3/5 • Bläckmagi (Tintenblut), Cornelia Funke
  Översättning: Gunilla Borén
  Opal, 2006 (2005)
  Betyg: 4/5 • De dödas rike del 2: Havsdemonerna, Sofia Bergting
  Bonnier Carlsen, 2009
  Betyg: 2/5 • En liten hattaffär på hörnet (The Hat Shop On the Corner), Marita Conlon-McKenna
  Översättning: Cecilia Falk
  Norstedts, 2008 (2006)
  Betyg: 4/5RSS 2.0