...

Min mormor lever inte längre.

Verklighetsflykt

Jag har flytt ner till Skåne ett tag. Mormor är döende och jag och Emil planerar flytt. Det är för mycket på en gång och min hjärna får upp skylten "overload". Jag har ingen ork för att blogga, så det blir lite sporadiska inlägg ett  tag framöver. Jag hade verkligen hoppats kunna blogga lite mer intensivt nu när skolan är avklarad, men det ser inte ut att bli så. Men det är ju så det är att leva - det händer en massa saker man inte kan planera inför eller förutse, och då gäller det bara att ta sig igenom eländet. För eller senare vänder det. Lars Winnerbäcks ord är som ett mantra just nu: "håll ut, förr eller senare spricker en bubbla, håll ut några dagar till".

Den är fääärdig!

Så var min struthätta klar! Jag är väldigt nöjd med den. Den är varm och skön och mysig, och eftersom jag fodrat den med linnetyg är den inte så sticksig som ull kan vara annars, och det är bra. Det var ju trots allt det som var vitsen med att fodra den. Som jag skrev i förra inlägget så funderar jag på att bordera den, men det tar vi en annan gång.


Visst blev den bra?

Sykväll

Eftersom både Desperate Housewives och Cougar Town är slut för säsongen måste jag ägna min tisdagskväll åt andra saker, som att sy. Just nu lägger den sista handen på min struthätta. Blått, krypertvävt ylletyg med lindblomsgrönt linnetyg som foder. Det blir finfint! Jag har handsytt alla sömmar, utom fodersömmarna, för det är så tråkigt att handsy, i synnerhet när symaskinen kan sy ihop och zick-zacka i en söm. Alla andra sömmar har jag dockm sytt för hand. Att sy ihop huvan med kragen är enklare för hand än på maskin och fållsömmarna blir mycket snyggare för hand de också.

Till detta underhåller jag mig med Livet på Scotland Street 44 av Alexander McCall Smith (samma författare som skrivit Damernas detektivbyrå), som ljudbok uppläst av Lennart Jähkel. Han gör det riktigt bra, måste jag säga! Jag blev faktiskt positivt överraskad. Jag har bara kommit två timmar in i den (av fjorton) så jag ska inte säga för mycket.

Nu är det bäst jag slutar blogga så att jag får klart den sista fållsömmen ikväll. Det är bara ungefär 30 cm kvar, sedan är jag klar, yey! Jag funderar visserligen på att brodera den, men det får bli ett senare projekt. Kanske något jag kan sysselsätta mig med under Kir, då jag ju ska spela sömmerska.


Hej igen!

Jag har inte varit så flitig den senaste veckan. Jag har varit först i Tingaröd och firat student och sedan i Mälarhusen och bara haft sommarlov. Jag spenderade tiden där med att plantera blommor (jag har jordgubbsplantor, tjoho!) och brodera mammas duk och inte surfa internet.

Idag har jag haft en skämma-bort-mig-själv-dag, även om det inte riktigt var meningen från början. Jag gick in till centrum för att lösa in min lönecheck, äntligen, vilket gick väldigt snabbt och smidigt. Därefter gick jag till Triumph för att köpa bh. Jag föredrar att köpa bh:ar där, eftersom man får mycket bättre och kunnigare hjälp där än på Lindex och H&M. Sedan blev det en tur till The Body Shop. Jag skulle egentligen bara ha en flaska balsam, men sedan hade de ett erbjudande, så det slutade med att jag köpte en burk ansiktsrengöring och en present till Tova också. Efter det köpte jag en ny hårborste och band till min tunika.

När jag var klar med alla ärenden var klockan så pass mycket att jag tyckte det var lika bra att äta inne i centrum också. Det är så tråkigt att äta ensam, så jag behöver en bok att underhålla mig med då. Det hade jag ju givetvis inte med mig, så jag blev tvungen att gå till bokhandeln och köpa en. Det blev Drottningen vänder blad av Alan Bennett. Jag har inte hunnit så långt i den, men än så länge verkar den bra. Jag hade en trevlig förmiddag i mitt eget sällskap.

Eftermiddagen ägnade jag åt att styrka tvätt och sortera i mina gaderober. Målsättningen var att rensa ut en del lajvkläder jag inte använder. Det gick sådär. Jag lyckades hur som helst packa ihop lajvklädlådan effektivare och få mer plats över i gaderoberna nere i lägenheten, och dessutom trollade jag fram fyra galgar. Det känns bra att ha fått det fixat, för det betyder att jag kan börja med syprojekten till Kir på allvar imorgon.

Nu väntar sängen, och fortsatt läsning i Unexpected magic av Diana Wynne Jones (jag ska läsa min nya bok också, men jag får ju ta den jag hade påbörjad först först). Godnatt!

Första sommarlovsdagen

Innan klockan var nio hade jag gått upp, klätt på mig, ätit frukost och sytt färdigt den röda klänningen till Kir. Nu ska den bara broderas. Under förmiddagen har jag också hunnit göra en beställning från Korps. En sax (jag tänker inte spela sömmerska med minisax ett år till, så nu har jag köpt en stor medeltidssax istället, mycket bättre att klippa tyg med), broderitråd, kaninskinn, band och lite pärlor. För ovanligehets skull ingen tygbeställning. Jag har ganska gott om tyg hemma (förhållandevis i alla fall), så det behövdes inte i år. Det är lite ovanligt.

Resten av förmiddagen ska ägnas åt att städa lite och annat sånt nyttigt. Ska se om jag hinner fortsätta på mina syprojekt inför Kir, annars får det vänta tills efter helgen.

Norska fjortisar

Medan jag satt och pillade med min sista hemtenta behövde jag snabbkolla en sak på wikipedia. Jag hittade inte det jag var ute efter, men jag hittade något betydligt roligare. Här är nämligen en lista med svenska lånord i andra språk. Det i sig är ganska underhållande (och så påstår folk att svenskan inte påverkar andra språk, baaah! säger jag), men riktigt kul blir det när man scrollar ner till Norska och därunder ser att 'fjortis' är ett ord som norskan lånat från svenskan. Klickar man på den länken (som går till norska Wikipedia) kan man läsa följande:

"Begreppet fjortis är inte en åldersbestämmelse, utan mer att se som ett speciellt tillstånd eller en personlighetstyp hos unga tonåringa, oavsett om de är fjorton år eller inte. Tillståndet kännetecknas av att fjortisarna vill ha fördelar från vuxenlivet, men slippa undan konsekvenserna och ansvaret som som följer med detta."
(min översättning).

Kanske måste man vara språknörd för att se det skojiga i det, men jag tycket att det förgyllde min eftermiddag.

Sista hemtentan

Sista hemtentan är inlämnad! Nu väntar vi bara på betyget och sedan kan jag ta ut min examen, yeeeey!

In memoriam

Nu har du gått här i Spykisternas gäng
Du åker ut nu, får ta dig en sväng
Ut i livet, där det väntar på dig
Efter ditt Spyken ikväll

Nu kommer skiljet, du ska bli student
De trenne åren har nu äntligen vänt
Vi vill tacka dig, du har varit snäll
Här på vårt Spyken ikväll

Slut med prov och läxförhör
Du kan ha din tid till precis vad du vill
Let's have a ball!
Spykisten vinner allt!

Här på Spyken
Har du haft det bra
Minns det då i alla dina dar
Här på Spyken, oho, fick du bekänna färg

Här på Spyken
Fann du mången vän
Gråt nu en skvätt, det gör dig säkert gott
Här på Spyken, oho, blev du tillslut student
Här på ditt Spyken ikväll

Du kan lämna nu med huvudet högt
Som sann Spykist blir ju inget trist
Men vi skall sakna dig och sjunger vår sång
Här på vårt Spyken ikväll

Slut med prov och läxförhör
Du kan ha din tid till precis vad du vill
Let's have a ball!
Spykisten vinner allt!

Här på Spyken
Har du haft det bra
Minns det då i alla dina dar
Här på Spyken, oho, fann du mången vän

Här på Spyken
Har du haft det fint
Låt det nu för oss alla bli känt
Här på Spyken fick du bli student

Här på Spyken
Gråter alla nu
När vi sparkar ut våran stolthet här
Från vårt Spyken, oho, vi klipper banden snart
Här från vårt Spyken såklart

(Musik: Johan Fransson, text: Kristina Hoff)


Foto: Ingergerd?

Klockan 17.00 torsdagen den 9:e juni 2005 sprang ES3b för sista gången ut från aulan ner för Spykens trappor och ut genom dörren till skolgården. Den här torsdagen är på dagen fem år sedan och emellanåt händer det faktiskt att jag saknar min gamla klass, för det var en väldigt bra klass. Vi hade en fantastisk utsläppsdag. Det var strålande solsken hela dagen, hela världen log och jag kommer aldrig, aldrig, aldrig att glömma den!


Foto: Linn Ericsson


Foto: Linn Ericsson


Foto: Ulf Ericsson

Fler läsare

Jag har haft fler besökare än vanligt på min blogg idag. Kul. Jag hoppas att ni stannar kvar.

Kir-drömmar

Om lite mer än en månad är det dags för Kir! Det är det första lajv jag åker på i år (och, som det ser ut nu, också det enda) och jag har lätt lajvabstinens.

I natt drömde jag om Kir. Jag drömde att jag (eller min roll Dis, rättare sagt) blev kidnappad av några med svarta och röda kläder i lite arabisk stil. De hade svarta tygstycken för ansiktena, så jag såg bara deras ögon. De skulle använda mig för att utpressa Get Långe, min farbror in-lajv. Jag lyckades dock ta mig loss, med lite hjälp från Cajz, som tillhörde någon annan arab-klan som också tyckte att Dis skulle gifta sig med en man från deras klan. Nu kan det kanske vara ett bra tillfälle att påpeka att Kir utspelar sig i Hunaland, som ligger ganska lång upp i Sverige och som i lajvvärlden är ett eget rike. Det är i början av 1100-talet, alltså brytgränsen mellan vikingatid och medeltid. Inte så mycket arabinslag. Jo, jag vet att vikingarna handlade mycket med arabvärlden, men att det skulle finnas två arabklaner under Kir är inte speciellt troligt.

Hur som helst, ungefär när Cajz och hennes kumpaner hade fått iväg mig därifrån mötte vi folk från min ätt, bland annat Get och Dis andra farbror Hjort (djurnamn är vanligt inom Långe-ätten, och både Hjort och Get kommer faktiskt på lajvet på riktigt). De tog hand om mig och jag slapp undan båda arabsläktena utan utpressning och giftermål. Givetvis frågade mina farbröder vad som hade hänt och jag berättade det för dem.

Under kvällen sen satt vi vid lägerelden inne i byn (fast i drömmen såg det inte alls ut som det ser ut i Berghemsbyn på riktigt). Det kom fram några andra och satte sig med oss och började prata med Get. Jag kände igen ögonen på den ena av männen där som en av männen som kidnappade mig. Jag blev jättearg och kastade mig över honom (väldigt o-Disaktigt) och sedan kom byvakten och undrade vad som hände. Jag förklarade att jag kände igen hans ögon och de tog honom med sig.

Sedan kom jag på att en av arrangörerna, Annika, utarbetat någon "specialintrig" till mig . Jag kom också ihåg att jag skulle gått och pratat med henne om den dagen innan lajvet började (här överensstämmer dröm och verklighet, det finns en sådan intrig, men jag vet ingenting om den mer än att den finns. Den ska tydligen hållas hemlig tills dagen innan lajvet, och jag är tokigt nyfiken!), men det hade jag glömt eftersom vi haft en massa fix att fixa med vårt läger. Jag gick och pratade med Annika och hon berättade att en av värdshusdrängarna, som hette Harald, skulle lura iväg mig till en övergiven gård en bit bort och där skulle det hända lite saker. Jag blev "iväglurad" och det hela gick ut på att Dis skulle få någon sorts "varsel" om att Hunalands kung, Ragnvald, skulle bli mördad.

Det lustiga var att vägen till den här gården gick över en ganska bred bäck, och det fanns en massa red och brädor uppspända (tänk Fångarna på Fortet) och jag visste att det var en dröm, för jag tänkte att det här skulle aldrig inträffat på ett lajv på riktigt, ingen arrangör skulle godkänna en sådan väg.

När jag fått reda på att kung Ragnvald skulle blir dränkt i en sjö vaknade jag, så jag fick inte veta vad som hände sen. Det var en mysig dröm i alla fall, jag gillar lajvdrömmar. Nu har jag bara en fråga till Annika: hur nära var min dröm din intrig? :P


Lajv i Berghemsbyn hösten 2009.

VG!

Efter lite klöddande har jag hittat två av mina försvunna betyg: jag har fått VG i både skönlitteratur (som stod med, trots allt, när jag äntligen såg i Ladok) och i uppsatskursen, tjoho! Jag trodde faktiskt inte på ett VG i skönlitteratur, men det är ju bra att veta att jag är bra.

Varför jag inte fått mejlbekräftelse på att jag fått betygen inlagda i Ladok har jag faktiskt ingen aning, men jag bryr mig inte så mycket om det heller. De ligger inlagda, och det är det som är det viktiga.

Nu väntar jag bara på att få hemtentan i SFF rättad och godkänd och på att betyget från talkursen ska dyka upp med. Under tiden kämpar jag vidare med min sista hemtenta.

Motivation...?

Idag är ytterliggare ett sånt där tillfälle då jag skulle behövt motivation på burk, för hemtentan går riktigt, riktgit trögt. Jag har börjat strukturera upp den och slå upp termer, men det går låååångsamt. Jag har fått gjort massa saker, fast inte så mycket som haft med tentan att göra, egentligen.

C-uppsats: check!

Efter långt om länge har jag äntligen skickat in min c-uppsats för publicering i DiVa (nationell databas för publicering av uppsatser). Nu väntar vi på att den ska godkännas av en administratör för publicering, och så måste jag komma ihåg att knata iväg till skolan för att lämna in ett utrskrivet exemplar av den också, som skolan kan ha i sitt arkiv.

Mina betyg

Jag fick VG i både amerikansk realia och engelskt uttal, yey! Amerikansk realia trodde jag att jag skulle få G i, i bästa fall. Det var den tentan där jag undrade vad kursen egentligen handlade om. Det var den tentan jag skrev med bihåleinflammation - och jag fick VG! Jag är så bra!

Nu undrar jag bara var HUM har gömt mitt betyg i uppsats-kursen. Andra i klassen har fått sina betyg, men jag har inte fått mitt. Jag tänkte knata dit i eftermiddag och hämta ut mina tentor, så jag får passa på och fråga dem om det betyget också.

För övrigt går det inte alls att logga in i Ladok just nu, så jag kan inte se mina betyg alls. Jag undrar varför (kanske, kanske uppdaterar de Ladok just nu och lägger in mitt uppsats-betyg? Man kan ju alltid hoppas).

Jag väntar också på att mitt betyg i skönlitteratur-kursen ska trilla in, men det lär antagligen dröja ett litet tag till.

Och så var det ju den där svensk-kursen också. Jag måste ha den färdig, annars får jag inte ut min examen och jag behöver den för att bli antagen till magisterutbildningen i höst. Med andra ord är det hög tid att jag sätter fart med min hemtenta!

Läst i maj

Det blev inte så mycket läst i maj. Mycket i skolan minskar läslusten, i alla fall för böcker. Det har blivit en hel del Kalle Ankas Pocket däremot.

  • Nemi del 5, Lise Myhre (Kartago förlag, 2007)Betyg: 4

  • Flow my tears, the policeman said, Philip K. Dick (Gollancz 1988, nytryck 2005)


Betyg: 4

  • Babel-17, Samuel R. Delany (Gollancz, 1967, nytryck)Betyg: 3

Nivå 11!

Yes! Jag lyckades äntligen komma till nivå elva på Spinacles! Jag är så grym!

Examensfest

I lördags hade jag min examensfest. Jag fuskade lite; jag har inte tagit ut examen ännu, för jag har fortfarande en tenta kvar att lämna in, en hemtentamen i språklig variation som ska vara inne senast fredag. Jag valde att ha festen i lördags i alla fall, eftersom Emils lillebror tar studenten på fredag, och jag tyckte att det var lite dumt att konkurrera med honom.

Det var soligt och fint och jättetrevligt. Jag fick en massa blommor och en jättefin klocka av mamma och pappa. Det känns så otroligt skönt att vara (nästan) klar med det här och få min filosofie kandidat i svenska språket. Jag kan fortfarande inte riktigt fatta att det är sant. Tack alla ni som dök upp i lördags, jag uppskattade det verkligen, även ni som bara kom över en kort stund.

Pappa påpekade flera gånger att han tyckte att jag hade gjort så fint i lägenheten (att ha examensfest i en trea kräver lite planering och ommöblering och kreativt tänkande!) och han såg riktigt stolt ut. Då kände jag att jag gjort något bra, både med festen och med examen.


Emils pappa, Emil, min mamma.


Jag och min pappa. Visst ser han stolt ut?
Fotograf: Una EricssonDen soliga balkongen.


Marängtårtan som jag bakade helt själv.

Huvudvärk

Usch, jag är trött och har spänningshuvudvärk och jag har inte tid med det idag. Jag måste skriva klart min hemtena, ta mig till biblioteket och vaktmästeriet, plockan undan i lägenheten så att Emil kan dammsuga imorgon och baka tårtbottnar. Men i vilket fall som har jag hellre huvudvärk idag än imorgon, för då har jag examensfest!!! Nu ska jag lägga den sista handen till min SFF-hemtenta och skicka in den så jag blir av med eländet.

Onsdagsprojekt

Dagens projekt:
1) Skriva hemtenta i SFF-kursen (jag vill bli klaaar!)
2) Åka till Göteborg och titta på lägenhet. Teoretiskt ska jag i och för sig till Bohus, men ändå.

Jag är så trött på att skriva hemtenta. Och när jag väl är klar med den i SFF-kursen har jag en kvar i språkvariationskursen. Så nu är det fan dags att sätta fart!

Dö Swedbank, dö!

Jag hatar Swedbank. Så fort man ska fixa någonting där är allting så fruktansvärt krånligt. De vill till exempel att man ska betala mer med kort, så därför tar de tio kronor i avgift varenda gång man tar ut i en automat som inte är deras (är det över huvud taget lagligt att göra så?), men när man ska betala med kort på Internet, då ska det krånglas och man måste logga in via banken med bankdosa och fan och hans moster. Dessutom står det ingenstans på bankens hemsida hur man faktiskt gör för att fixa en sådan betalning. Jag tror allvarligt talat att de gör så med flit för att de inte vill ha några kunder, och tro mig - så fort jag blir kvtt CSN tänker jag inte ha kvar något konto där längre! Jag hatar, hatar, hatar Swedbank. Dessutom har de ett fjantigt namn.

RSS 2.0