Rösta via Internet?

Idag har jag funderat lite kring den här artikeln, som handlar om huruvida man ska införa elektronisk röstning eller inte.

Som princip tycker jag egentligen det är bra med elektronisk röstning; vi kan deklarara på nätet och vi kan utföra bankärenden, så varför inte rösta? Men problemet är att allting som man gör elektroniskt sätter spår. När man deklarerar på nätet använder man sig av e-legitimation för att systemet ska veta att det är du som har deklarerat. Hela vitsen med det är ju för att Skatteverket ska veta vem som har lämnat in vilka uppgifter. Din deklaration kopplas till dig som person.

I Sverige har vi däremot rätt att hålla vårt demokratiska val hemligt, om vi vill, och för att det ska fungera måste man ha ett system som kan registrera att du röstat, men inte vad du röstat på, och jag är tveksam till om det går att utveckla ett sådant system. Det gör det kanske, men det kommer nog att ta tid. Det ska ju inte gå att spåra din röst till en IP-adress heller, om du väljer att rösta hemifrån.

Jag håller med om att det är ett problem att alla partier inte får synas i vallokalerna och att det plockas bort valsedlar. Det är ett stort demokratiskt problem. Santessons idé om att kunna skriva ut valsedlar är därför inte så dum. Miljömässigt sett är det också bra, eftersom man då minskar antalet fysiska valsedlar (för jag tvivlar faktiskt på att alla skriver ut alla tillgängliga valsedlar bara för att. Det finns säkert nån som gör det bara för att, men majoriteten nöjer sig kanske med två-tre stycken).

Inför förra valet var det en debatt om huruvida man borde tillämpa e-röstning för att yngre skulle lockas att rösta, men ärligt talat tror jag inte att det hjälper. Jag tror inte att yngre blir med lockade att rösta bara för att man kan göra det via Internet, utan det är andra problem som behöver lösas där. För allvarligt talat, svårt är det inte att lyfta på det tjocka fläsket och ta sig till en vallokal. De yngre som sitter mer vid datorn verkar dessutom behöva den motionen.

Ett problem till tror jag är att risken är att man kanske i så fall röstar bara för att rösta - utan att ta ställning till vad man röstar på och varför, och då har vi ett problem.

Mycket som tål att tänkas på. Nu ska jag gå och karva ut en pumpa.

Kommentarer
Postat av: Sara

Det är en Young Adult serie som handlar om Nora. En ny kille börjar i hennes klass, Patch. Han är snygg och mystisk och det är liksom något farligt med honom som man inte riktigt kan sätta fingret på, och givetvis drar sig Nora till honom fastän hon inte vill! Efter att Nora och Patch har börjat och prata och ses mer och mer så händer det massa skumma saker för Nora och hon vet inte om hon inbillar sig eller om det händer på riktigt. Riktigt spännande i alla fall :)

2011-10-28 @ 15:12:50
URL: http://aamaziing.blogg.se/
Postat av: emma

sv. ja precis. och om de hade tagit ordentliga bilder! men ne de är dåliga bilder tagna med mobilen osv. enda som har bra bilder är foki och isabelle ibland.. :S :D

2011-10-28 @ 15:24:05
URL: http://emzaans.blogg.se/
Postat av: emma

sv. kollade faktiskt upp det där. och det är den 16. fattar inte varför folk har sagt 18? knasigt

2011-10-28 @ 15:24:45
URL: http://emzaans.blogg.se/
Postat av: Alexandra

sv: Sååå ja ^^ Tack för det försenade grattiset förresten :)

2011-10-28 @ 15:44:00
URL: http://fitnessego.blogg.se/
Postat av: Emma

sv. ahaaa det var så det var!! :D har iofs kollat upp när den är nu så. och det kommer inte krocka med något :Dbara gå o se in time :D den är nog superduperbra :D

2011-10-28 @ 17:30:46
URL: http://emzaans.blogg.se/
Postat av: Sara

hoppning med min häst :)

2011-10-28 @ 23:40:59
URL: http://aamaziing.blogg.se/
Postat av: Phelicia

sv: Hahaha, aaw! Men det kommer upp bilder sen när jag får dom skickade till mig, så då kan du titta! :D

2011-10-30 @ 12:10:33
URL: http://phelicias.blogg.se/
Postat av: Emma

sv. ja man kan hitta vad som helst där :D

2011-10-30 @ 16:58:16
URL: http://emzaans.blogg.se/
Postat av: anna

jag håller med dig om mkt där, intressant att se hur de i så fall ska lösa det.

2011-10-30 @ 17:18:16
URL: http://addspirit.blogg.se/
Postat av: Sanna

Sv: Tack så jättemycket! :)

2011-11-01 @ 10:05:02
URL: http://sannakumlin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0