En anledning att läsa böcker

I förordet till en av mina kursböcker (Nervous conditions, sköntlitterär bok till kursen "Fiction & Vocabulary") står följande:

"Each novel is a message in a bottle cast into the great ocean of literature from somewhere else (even if it was written and published last week in your hometown); and what makes the novel available to its readers is not shared values or beliefs or experiences, but the human capacity to conjure new worlds in the imagination". (Kwame Anthony Appiah)

Det är något av det bästa jag läst när det gäller skönlitteratur, för det är ju precis så det är! Oavsett vilken bok och vilken genre vi läser är det precis det vi gör: vi skapar en egen blid av det i våra huvuden. En bra författare ger oss precis tillräckligt mycket information om världen och dess invånare för att vi ska kunna göra det. En dålig författare ger oss antigen för mycket eller för lite information (och vad som är "för mycket" eller "för lite" är ju givetvis högst individuellt)

Tolkiens alldeles för detaljerade beskrviningar av vissa saker i Midgård till exempel; blir det för mycket beskrvingar triggar det inte fantasin tillräckligt, och då upplevs boken som lite långtråkig.

Den här världen bygger vi upp ovasett om det är fantasy eller modern deckare: vi gör oss en bild av hur det kan se ut i Cairhien eller i London och hur personerna som är med i boken ser ut. Vi får information om detta inte bara i beskrivningarna av hur personerna faktiskt ser ut, utan också hur de gör saker och varför de gör saker.

Det är det som verkligen facsinerar mig med böcker. Varje bok är sin egen lilla värld och varje författare har skapat den här lilla världen och är dess överhärskare (eller Gud, om ni föredrar det). Jag lider(?) ju som vanligt av ett stort ego och maktbegär, så kanske är det därför författaryrket lockar mig så mycket - jag får makt att bestämma helt själv, haha!

Kommentarer
Postat av: Hedwig

Tjo! Var bara tvungen att säga något. Ja. Håller med dig helt enkelt. "Each novel is a message in a bottle cast into the great ocean of literature(...)" Så sant som det är sagt, målande. Kan passa på att lämna ett boktips också. "The Dresden Files" är en serie. Första boken heter "Storm front". Nutida fantasy/deckare. Känns som att du skulle uppskatta det väldigt mycket. Själv har jag ljudboken också, på engelska. Uppläsaren är faktiskt väldigt, väldigt bra. Bidrar otroligt mycket till stämningen i boken. Perfekt på promenader =) Ja, det var väl allt. Hoppas allt ät bra!

2010-02-10 @ 00:11:22
URL: http://sagolunden.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0